Kamu ekonomisi açısından yolsuzluklar ve yolsuzlukla mücadele
Corruptions from the angle of publi̇c economy and the fight again corruption
- Tez No: 533041
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÇAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Yolsuzluk Çeşitleri, Yolsuzluk Nedenleri (Sosyal, Siyasal, Ekonomik), Yolsuzluğun belirlenmesi, önlenmesi, Types of Corruption, Reasons of corruption, (Social, politics, economic), measuring of corruption, prevention of corruption
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 272
Özet
Tarihin her döneminde varolan Yolsuzluk; kamu yetki ve gücüne sahip olanların emanet edilmiş görevin verdiği yetkiyi ve gücü kendine veya başkalarına özel çıkar sağlamak amacıyla kullanmasıdır. Yolsuzluk ülkelerin sosyal, kültürel ve ekonomik şartlarına göre farklılık gösterdiğinden, herzaman ve heryerde geçerli bir tanımının yapılması mümkün değildir. Gelişmekte olan ülkelerde daha çok görülen yolsuzluk, Türkiye'de siyasette, kamu kuruluşları, belediyeler ve bankalarda devamlı gündemde yer almıştır. Yolsuzluk Dünya'da enbaşta gelen küresel sorun olarak kabul edilmektedir. Küresel ekonomide büyük yolsuzluk, ülke içinde ve dışında; siyasette, ekonomik kalkınmada, bilimde, medyada, tıpta ulusal ve uluslar arası heryerde görülmekte ve önlenememektedir. Uluslararası yolsuzluk özellikle zararlı olduğundan, küresel yönetişimin başarısız olduğu anlaşılmaktadır. Ancak bu sonuçta küresel yönetişime katkıda bulunan başka faktörlerin de tesiri bulunmaktadır. Bu duruma göre küresel yolsuzluğun önlenmesi için yeni bir düşünce ve eylem tarzına ihtiyaç olduğu anlaşılmaktadır. Bu çalışmada yolsuzluğun tanımı, çeşitleri, nedenleri, etkileri ve önlenmesi konuları incelenmiştir. Yolsuzluğun sosyal, hukuki, siyasi ve ekonomik çeşitli nedenleri olduğu, az gelişmiş ülkelerde daha yaygın bulunduğu gibi, bu ülkelerde rüşvetle bazı işlerin hızlandırıldığı ve sınırlı yarar sağladığı fakat genelde ülkelere ve topluma büyük zararı dokunduğu görülmüştür. Türkiye'nin yolsuzluk sıralamasındaki durumu kötü olup bu durum son yıllarda bir düzelme göstermemiştir. Türkiye 2015 yılında yolsuzluk algılama endeksi sıralamasında 1 inci sıradaki ülkenin puanı 9,10 iken 168 ülke arasında 4,20 puanla 66 ıncı sıradadır. En az güven duyulan kurumlar: Politikacılar, Siyasi Partiler, Basın, Hükümet (Merkezi Yönetim) dir. Kamu iş ve işlemlerinde en fazla yolsuzluk: İhalelerde, İmarda, Gümrükte, Dış Ticarette, Ruhsat, Vergi ve Tapu işlemlerinde görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Every period of history existing corruption; public powers and authority of the tasks entrusted to those who have the power and the power of special interests in order to ensure the use of self or others. Corruption in countries' social, cultural and economic conditions that vary depending on, making a valid definition of anytime, anywhere is possible. Corruption, which is more common in developing countries, has always been on the agenda in politics, public institutions, municipalities and banks in Turkey. Corruption is one of the most important global problems in the world. Major corruption in the global economy is within and outside the real country; Politics, economics, science, media, national and international are seen everywhere and can not be prevented. As international corruption is more harmful, it is understood that global governance has failed. However, other contributing factors to global governance also play a role. It is therefore clear that there is a need for global governance in a new mode of thinking and action to prevent global corruption. In this study, the definition of corruption, types, causes, effects and prevention issues are examined. Corruption social, legal, political and economic causes that several causes, as is more common in less developed countries, these countries where corruption accelerate some jobs and provides limited benefits, but in general has been shown to cause great harm to the country and society. Situation is worse in the corruption ranking, Turkey showed an improvement in this situation last year. In 2015 corruption perception index ranking 1st in the country's score, while in 9,10, Turkey's points 4,20 and 60th among 168 countries. At least confiding institutions: are Politicians, Political Parties, Media, Government (Central Government). Most corruption in public works and transactions: are in the Auctions, Reconstruction, Customs, Foreign Trade, Licenses, is seen in tax and real estate transaction.