Eğitim yöneticilerinin demografik özellikleri ile sendikal bağlılıkları arasındaki ilişki (İstanbul örneği)
The relationship between demographic characteristics of training managers and signal contexts (İstanbul example)
  1. Tez No: 533050
  2. Yazar: ALİ YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sendika, Bağlılık, Yönetici, Union, Commitment, Manager
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmanın amacı eğitim yöneticilerinin demografik özellikleri ile sendikal bağlılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırmanın çalışma grubunu 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul ilinde bulunan random örnekleme ile seçilen 396 sendika üyesi, ilk ve ortaöğretim yöneticisi oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan yöneticilerin sendikal bağlılıklarını etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla Gordon ve arkadaşları (1980) tarafından geliştirilen, Bilgin (2003) tarafından Türkçe uyarlama çalışması yapılan“Sendikaya Bağlılık Ölçeği”(SBÖ) kullanılmıştır. İstatistiksel analizlerde t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), LSD testi ve Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre eğitim yöneticilerinin sendikaya karşı sorumluluk faktöründe sendikal bağlılık düzeyinin cinsiyete göre anlamlı bir farklılık göstermediği, eğitim yöneticilerinin sendikalılığın önemine inanma faktöründe sendikal bağlılık düzeyinin görev yaptıkları kurum türüne göre anlamlı bir farklılık gösterdiği, eğitim yöneticilerinin sendikaya karşı sorumluluk faktöründe sendikal bağlılık düzeyinin kurumundaki yöneticilik görevine göre anlamlı bir farklılık göstermediği, araştırmaya katılan eğitim yöneticilerinin sadece sendikalılığın önemine inanma faktöründe sendikal bağlılık düzeylerinin yaş gruplarına göre anlamlı bir farklılık gösterdiği bulgusuna erişilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationship between the demographic characteristics of the training managers and their trade union commitment. Relational search model was used in the study. The study group of this study is composed of 396 union members, primary and secondary school administrators, who were randomly sampled in the province of Istanbul during the academic year of 2017-2018. The perception of the union attitudes of the managers participating in the research The“Union Attachment Scale”(SBI) developed by Gordon et al. (1980) by Bilgin (2003) was used in the study to determine the factors affecting the union commitment of the teachers. For statistical analysis, t test, one-way analysis of variance (ANOVA), LSD test and Pearson Correlation Analysis were used. According to the results obtained from the research, it was found that the level of trade union commitment did not show a significant difference with respect to the level of union commitment, the level of union commitment was found to be significantly higher than the level of union commitment in the training manager, it was found that the education administrators participating in the research showed a significant difference only in the level of trade union commitment and age group in the factor of believing that importance of unionism was important.