Meme kanserinde mastektomi geçirmenin psikolojisi: Meme kanseri tanılı ve sağlıklı kadınlar arasında bir karşılaştırma
Psychology of mastectomy in breast cancer: A comparison between women diagnosed with breast cancer and healthy women
- Tez No: 533083
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVDA ASQAROVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Mastektomi, benlik saygısı, beden algısı, cinsel doyum, Mastectomy, self-esteem, body perception, sexual satisfaction
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırma, meme kanseri tanısı almış kadınlarda mastektomi sonrası beden algısı, benlik saygısı ve partnerler arasındaki cinsel doyumun araştırılması ve bu faktörlerin operasyon geçirmemiş kadın grubu ile karşılaştırılması amacıyla tanımlayıcı ve analitik olarak yapılmıştır. Araştırma 1 Haziran 2018- 1 Eylül 2018 tarihleri arasında, araştırmaya dahil olma kriterlerini 18-65 yaş aralığındaki 78 mastektomi olan ve 78 sağlıklı kadın olmak üzere toplam 156 kadın ile yapılmıştır. Araştırma kapsamında katılımcılara Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği Kısa Formu, Beden Algısı Ölçeği ve Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği uygulanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde t-test ve Pearson korelasyon analizi kullanılmış, bulgular %95 güven aralığında, %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre mastektomi olan kadınların benlik saygısı ve beden algısı düzeyleri, sağlıklı kadınlardan anlamlı şekilde düşüktür. Bununla birlikte cinsel doyuma ilişkin faktörlerden cinsel ilişkiden kaçınma düzeyleri mastektomi olan kadınlarda anlamlı şekilde yüksek iken, cinsel ilişki sıklığı ve cinsel doyum anlamlı şekilde düşüktür. Yapılan korelasyon analizi sonuçlarına göre mastektomi olan kadınlarda benlik saygısı ile cinsel ilişkiden kaçınma arasında aynı yönlü, beden algısı ile cinsel ilişki sıklığı ve doyumu arasında aynı yönlü, cinsel ilişkiden kaçınma arasında zıt yönlü ilişkiler bulunmuştur. Sağlıklı kadınlarda ise beden algısı ile cinsel ilişki sıklığı, cinsel ilişkiden doyum ve cinsel ilişki sırasında dokunma arasında aynı yönlü ilişkiler vardır.
Özet (Çeviri)
Psychology Of Mastectomy In Breast Cancer: A Comparison Between Women Diagnosed With Breast Cancer And Healthy Women This study was carried out descriptively and analytically in order to examine the body image, self-esteem and sexual satisfaction between the partners and to examine the sexual satisfaction between the partners and to compare them with the women who had not been operated. The study was carried out between June 1, 2018 and September 1, 2018 with a total of 156 women (78 mastectomy and 78 healthy women) 18-65 years. Rosenberg Self-Esteem Scale Short Form, Body Perception Scale and Golombok-Rust Sexual Satisfaction Scale were applied to the participants. T-test and Pearson correlation analysis were used in the analysis of the data and the findings were evaluated at 95% confidence interval and 5% significance level. According to the findings of the study, self-esteem and body perception levels of women with mastectomy are significantly lower than healthy women. However, the sexual abstinence levels were significantly higher in women with mastectomy, while the frequency of sexual intercourse and sexual satisfaction were significantly lower. According to the correlation analysis results, there was a positive relationship between self-esteem and avoidance of sexual intercourse, and the positive correlastions between sex perception frequency and satisfaction in women with mastectomy. In healthy women, there are positive relationships between body perception and frequency of sexual intercourse, satisfaction from sexual intercourse and touch during sexual intercourse.