İstanbul'da bir belediye'de görev yapan sağlık çalışanlarının iş doyumu algılarının belirlenmesi
Determination of job satisfaction perceptions of health employees in a municipality in istanbul
- Tez No: 533162
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHTAP KIZILKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Sağlık çalışanı, İş doyumu, Belediye, Görüş, Health worker, Job satisfaction, Municipality, Opinion
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışma, İstanbul'da Bir Belediye'de görev yapan sağlık çalışanlarının iş doyumu algılarının belirlenmesi amacıyla nitel (kalitatif) tipte yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, ilgili belediyenin sağlık hizmeti veren biriminde 47 sağlık çalışanı oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise çalışmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden 35 sağlık çalışanı oluşturmuştur. Sağlık çalışanlarına kişisel bilgi formu ve görüşme formu uygulanmıştır. Veriler, Ocak-Şubat 2018 tarihleri arasında, nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır. Veriler analiz edilmiş, temalar oluşturulmuş, araştırma sonuçlarına göre literatür taraması yapılarak yorumlanmıştır. Araştırmada, sağlık personellerinin sayısının yeterli olmadığı, mesleki tanımları dışındaki işlerle uğraşmak zorunda kalındığı, ambulans personeli ve revir personelinin ayrı olmaması nedeniyle iş yükünün fazla olduğu, mesleki sınırların netleşmesi gerektiği, birim içi sosyo-kültürel faaliyetlerin yetersiz olduğu gibi bulgulara ulaşılmıştır. Sağlık personellerinin kurum içindeki sorunların giderilmesinde, yöneticilerin daha sık toplantılar yaparak kendileriyle görüşmelerini istedikleri saptanmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, ilgili kurumda çalışan sağlık personellerinin iş doyumunu arttırmak için daha kapsamlı çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF JOB SATISFACTION PERCEPTIONS OF HEALTH EMPLOYEES IN A MUNICIPALITY IN ISTANBUL This qualitative study was conducted to determine the job satisfaction of health workers in a municipality in İstanbul from their perception. The population for this research consists of 47 health workers that provide service to the municipality.There search sample consists of the 35 health workers who agreed voluntarily to join. The nurses were given the personal information form and interview form.The data was collected between January 2018-Febuary 2018 using semi-structured interview technics from qualitative research methods. The data was analyzed, themes were formed, and commentary was made afterconducting a literature review according to the results of the study. Insufficiency of the number of health workers, having to do tasks that are not included in their job definition, too much work load due to not having a separation between infirmaryand ambulance personnel, the necessity of having clear job boundaries, and insufficient socio-cultural activities in the unitwerefound in this research. Another finding was that the health personnel wanted managers to discuss with them through more meetings to hand leissues with in the organization. According to the results of the study, more comprehensive studies must be conducted to increase the job satisfaction of the health personnel in this study.