İzmir ilinin Tire ilçesi ağzı (Dil özellikleri-metinler-sözlük)
Dialect of the districts Tire of İzmir province (Text analyses- text- index)
  1. Tez No: 533191
  2. Yazar: BÜŞRA UYGUNOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA GÜLSEVİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İzmir, Tire Ağzı, İzmir, Tire Dialect
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
İzmir İlinin Tire İlçesi Ağzı (Dil Özellikleri-Metinler-Sözlük) adlı bu çalışma“Dil Özellikleri, Metinler ve Sözlük”bölümlerinden oluşmuştur. Dil Özellikleri bölümü, Ses Bilgisi ve Şekil Bilgisi olarak ikiye ayrılmıştır. Ses Bilgisi bölümünde, derlenen metinlerde yer alan sesler tanıtılmış ve ses değişmeleri örneklerle açıklanmıştır. Şekil Bilgisi bölümünde, ekler ve kelime çeşitleri (isimler, sıfatlar, zamirler, zarflar, edatlar ve fiiller) örnekler verilerek incelenmiştir. Metinler bölümünde, 26 köy gezilerek 81 kişi ile ses kaydı yapılmıştır. Bu kayıtlar transkripsiyon işaretleri kullanılarak yazıya aktarılmış ve 2 ağız bölgesine ayrılmıştır. Sözlük bölümünde, yazı diline göre şekil ve anlam bakımından farklı olan veya yazı dilinde kullanılmayan kelimelere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study entitled as Dialect of the Districts Tire of İzmir Province (Text Analyses- Text- İndex) consists of three chapters. These are Text Analyses, Text and Index. Text Analyses, chapter is divided into 2 parts as Phonetics and Morphology. In the Phonetics part, the sounds in the compiled texts are identified and the phonetic changes are exemplified. In the Morphology part, affixes and word types (nouns, adjectives, pronouns, adverbs, prepositions and verbs) are analysed with given examples. In the Text chapter, 26 villages are visited and sounds recorded from 81 person. These records are written down by using transcription and divided into 2 dialect areas. In the Index chapter, the words that become different according to written language in terms of form and meaning, or the words which are not used in written language are included.