Sermaye yapısı teorilerinin geçerliliğinin analiz edilmesi: BIST sürdürülebilirlik endeksi üzerine bir uygulama
Analyzing of the validity of structure theories: An application on the BIST sustainability index
- Tez No: 533193
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAYFUN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Sermaye yapısı teorileri, Panel veri analizi, Kaldıraç, Sustainability, Capital structure theories, Panel data analysis, Leverage
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Finans literatüründe en fazla araştırılan konulardan biri de işletmelerde sermaye yapısını etkileyen faktörler ve bu faktörlerin sermaye yapısı ile olan ilişkileridir. Küreselleşen dünyada finans sisteminin sınırlarının kalkmasıyla birlikte; firmalar artık daha dikkatli ve titiz bir çalışma içerisinde olmak zorundadırlar. Özellikle firmaların uygun sermaye bileşinini sağlamaları çok büyük bir önem arz etmektedir. Bu çalışmada hisseleri BİST sürdürülebilirlik endeksi'nde işlem gören analiz kapsamındaki 18 firmanın 2000Ç1-2017Ç3 yılları arasındaki çeyreklik verilerinden faydalanılarak söz konusu firmalarda Finansman Hiyerarşisi Teorisinin ve Dengeleme Teorisinin geçerliliği test edilmeye çalışılmıştır. Yapılan panel veri analizi ile elde edilen sonuçlara göre; değişkenlere ait katsayılar incelendiğinde firma karlılığı, varlık yapısı ve borç dışı vergi kalkanı bağımsız değişkenleri ile sermaye yapısı bağımlı değişkeni arasında negatif yönlü bir ilişki vardır. Buna karşın büyüme fırsatları ve firma büyüklüğü bağımsız değişkenleri ile sermaye yapısı arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu görülmektedir. Karlılık ve büyüklük değişkenleri istatistiki açıdan anlamlı iken diğer değişkenler istatistiki açıdan anlamlı değildir. Anlamlı değişkenlerden karlılık Finansman Hiyerarşisi Teorisini destekler nitelikte iken büyüklük ise Dengeleme Teorisini desteklemektedir. Dolayısıyla söz konusu 18 firmanın borç kullanım tercihlerinin hem Finansman Hiyerarşisi Teorisi tarafından hem de Dengeleme Teorisi tarafından açıklandığını söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
One of the most researched topics in the financial literature is the factors affecting the capital structure of the enterprises and their relations with the capital structure. With the removal of the limits of the financial system in the globalized world; companies must be more careful and meticulous. In particular, it is of great importance that companies provide the appropriate capital component. In this study, it is tried to be validated the Finance Hierarchy Theory and Balancing Theory by using quarterly data of the 18 firms within the scope of the analysis which is traded in the BIST sustainability index. According to the results of the panel data analysis; When the coefficients of the variables are examined, there is a negative relationship between company profitability, asset structure and non-debt tax shield independent variables and capital structure dependent variable. On the other hand, there is a positive relationship between growth opportunities and firm size independent variables and capital structure. While profitability and size variables were statistically significant, other variables were not statistically significant. While profitability from meaningful variables supports the Financing Hierarchy Theory, size supports the Balancing Theory. Therefore, we can say that these 18 firms' debt usage preferences are explained by both the Financing Hierarchy Theory and Balancing Theory.