Çalışanların denetim odağının motivasyon ve iş memnuniyetine etkisi
Effect of employees' locus of control on motivation and job satisfaction
  1. Tez No: 533371
  2. Yazar: VURAL YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURSEL TELMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim Odağı, Motivasyon, İş Memnuniyeti, Locus of Control, Motivation, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma, çalışanların denetim odağı durumunun, onların motivasyon ve iş memnuniyeti durumlarına olan etkisini araştırmak üzere gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda, Rotter'in Denetim Odağı Ölçeği, Minnesota İş Doyumu Ölçeği ve Motivasyon Ölçeği kullanılarak geliştirilmiş olan bir anket, İstanbul'un çeşitli semtlerinde ikamet edip, farklı firmalarda çalışan 110 kişiye uygulanmıştır. Anket uygulamasının ardından elde edilen veriler, Independent t-Test, ANOVA ve Regresyon teknikleri ile analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda iç denetim odağı geliştirenlerin, dış denetim odağı geliştirmiş olanlara göre daha yüksek iş memnuniyeti ve motivasyon değerleri sahibi oldukları görülmüştür. Tartışma bölümünde bu bulgular, diğer çalışmaların elde ettiği bulgular ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the effect of locus of control level on the motivation and job satisfaction of employees. In this direction, a questionnaire developed using the Rotter's Locus of Control Scale, the Minnesota Job Satisfaction Scale and the Motivation Scale was applied to 110 people who reside in various districts of Istanbul and work in different firms. The data obtained after the questionnaire was analyzed by Independent t-Test, ANOVA and Regression techniques. As a result of these analyses, it was seen that those who developed internal locus of control have higher job satisfaction and motivation values than those who developed external locus of control. In the discussion section, these findings are discussed in the light of the findings of other studies.