Tüketicilerin konut satın alımını etkileyen faktörler üzerine bir araştırma
A research on the factors affecting consumer housing purchase purchase
  1. Tez No: 533415
  2. Yazar: GAMZE DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLIHAN YAVUZALP MARANGOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici, Konut, Konut Pazarlaması, Konut Sektöründe Tüketici Davranışlarına Etki Eden Faktörler, Consumer, Housing, Housing Marketing, Factors Affecting Consumer Behaviors in Housing Sector
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırmanın amacı, Antalya, Mersin ve Kayseri Bölgesinde konut satın almak için satın alma sürecinde olan konut satın alma kararlarını etkileyen faktörlerin incelenmesi ve konut satın almak isteyen potansiyel müşterilerin tercih düzeylerini ve profillerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Çalışma ise her şehir merkezinde eşit düzeylerde tabakalandırılma yapılarak 600 müşteri üzerinden planlanmıştır.Çalışmada kullanılan ölçek Tarakçı (2004) tarafından geliştirilenölçek üzerinden veri toplama işlemi yapılmıştır.Verilerin analizi konusunda; Tanımlayıcı istatistikler frekans, yüzde, ortalama, standart sapma değerleri ile sunulmuştur. Verilerin analiz edilmesinde; Faktör analizi, Varyans analizi (ANOVA) testi ve Sidak testi kullanılmıştır. Boyutlar arasındaki ilişkilerin incelenmesi amacı ile korelasyon analizi yapılmıştır. Çalışmada 0,05'den küçük p değerleri istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Analizler SPSS 22.0 paket programı ile yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre; Antalya ve Mersin Bölgesinde ikamet eden katılımcıların Konut satın alma tercihinde daha yüksek düzeyde konut özelliklerine göre karar verirken, Kayseri bölgesinde yaşayan katılımcılar daha düşük düzeyde konut özelliklerine göre satın alma eğiliminde olduğu görülmüştür. Ayrıca konut tercihleri eğitim, yaş, gelir, konut sahiplik durumu ve konutun genişliği (m2) değişkenlerinden etkilendiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the factors affecting the purchasing decisions of the housing purchase process in Antalya, Mersin and Kayseri region and to determine the preference levels and profiles of the potential customers who want to buy housing. The study was carried out on 600 customers by stratification at equal levels in each city center. The scale used in the study was carried out on the scale developed by Tarakçı (2004). On the analysis of data; Descriptive statistics are presented with frequency, percentage, mean, standard deviation. In analyzing the data; Factor analysis, ANOVA test and Sidak test were used. Correlation analysis was conducted to investigate the relationship between dimension. P values less than 0.05 were considered statistically significant. The analyzes were done by SPSS 22.0 package program. According to the findings; Participants residing in Antalya and Mersin Region decided to purchase housing according to their housing preference, while participants living in Kayseri were more likely to buy at a lower level compared to residential properties. It was also found that housing preferences were influenced by variables such as education, age, income, housing ownership status and house width (m2).