Kredi riski yönetiminin bankacılık kârlılığına ve verimliliğine etkisi 9 ticari banka üzerinde bir uygulama (2004-2017)
The effect of the credit risk management onbanking profitability and efficiency-anapplication on 9 commercial banks
- Tez No: 533430
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİT TARGAN ÜNAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Banka, kredi, kredi riski yönetimi, risk, Bank, credit, credit risk management, risk
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bankacılığın temel fonksiyonlarından birisi kredi olması sebebiyle kredi riski en önemli risk türlerinden birisidir. Bankaların faaliyetlerini sürdürebilmesi için üstlendiği kredi riskini etkin olarak yönetmesi gerekir. Sağlıklı bir risk yönetimi yürüten bankalar, üstlendikleri riskleri tek tek belirleyerek detaylı olarak incelemektedir. Bu kapsamda bankalar üstlendikleri risk ile kârlılığını kıyaslamakta ve riski alıp almamaya karar vermektedir. Bankalar kredi politikalarını risk almaktan kaçınmak yerine iyi bir risk yönetimi üzerine tesis etmelidir. Çalışmada, kredi riskinin nasıl doğru bir şekilde yönetilmesi gerektiğinin öne sürülmesi ve bankacılık rasyoları ile kredi riski ölçümünün bankacılık kârlılığına ve verimliliğine olan etkisinin açıklanması amaçlanmıştır. Kredi riski yönetiminin bankacılık kârlılığına etkisine yönelik analiz çalışması yapılmış olup söz konusu çalışmanın literatüre katkı sağlaması beklenmektedir. Bu kapsamda, çalışmamız 5 bölüm olarak hazırlanmıştır. Birinci bölümde bankacılıkta kredi kavramı ve türleri, ikinci bölümde ise kredilendirme süreci değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde bankacılıkta risk kavramı ve karşılaşılan riskler üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde ise bankacılıkta kredi riski, kredi riskinin yönetimi, basel uzlaşıları, kredi riski ölçümüne ve kredi riskinin ölçülmesinde bankacılık rasyolarına değinilmiştir. Son bölüm olan beşinci bölümde ise kredi riski yönetiminin bankacılık kârlılığına ve verimliliğine olan etkisine ilişkin değerlendirmelere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the basic functions of banking credit due to the credit risk is one of the most important risk type. Banks should manage their credit risk effectively in order to sustain their main activities. The Banks that carry out a healthy risk management determine the risks that they undertake and analyze them in more detail. In this context, banks take the risk of being compared with profitability and decide whether or not to take risk. Banks should establish credit policies on good risk management rather than avoiding risk. In the study, it is aimed to suggest how to manage the credit risk accurately and explaining credit risk measurement with banking ratios on the effect of banking profitability and efficiency. Although there are studies on the management of credit risk, credit risk management is performed by associating with any banking profitability analysis study is not encountered. In this regard, the study is expected to provide contributions to the literature. In this context, the study is prepared as 5 parts. In the first part it's evaluated the concept and types of credit in the banking, in the second part of the credit assessment process it is evaluated. The third part focuses on the concept of risk in banking and the risks encountered. In the fourth part is explained credit risk, credit risk management, Basel reconciliation, credit risk measurement in banking and banking ratios on measurement of credit risk. In the fifth and the last part is given to the evaluation of the effect of credit risk management on banking profitability and efficiency.