Yaşlı bireylerde ihmal ve istismar olgularının sosyoekonomik nedenleri: Muğla örneği
Socioeconomic causes of neglect and abuse in elderly individuals: The case of Muğla
- Tez No: 533445
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERGENDER SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yaşlanma, İhmal, İstismar, Ekolojik Yaklaşım, Aging, Neglect, Abuse, Ecological Approach
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışma, doğumda beklenen ortalama yaşam süresi açısından 80.3 yıl ile ikinci sırada, yaşlı nüfus oranı açısından da % 11,6'lık oranda 26. sırada olan Muğla'da yapılmıştır. Yaşlı ihmal ve istismarlarının sosyal ve ekonomik nedenlerini bulmayı amaçlayan bu araştırmanın saha araştırması altı ayda yapılmıştır. Saha araştırması Menteşe, Milas, Yatağan ve Köyceğiz'de 65 yaş ve üstündeki yaşlılarda 40 bireyle görüşme ve gözlem tekniği kullanılarak yapılmıştır. Ayrıca son beş yıl içindeki basına yansımış yaşlı ihmal ve istismarını içeren haberler de taranmıştır. Bu teknikle toplam 58 yaşlı ihmal ve istismarı ile ilgili habere ulaşılmıştır. Bu haberlerden elde edilen veriler de araştırma bulgularıyla birlikte analiz edilmiştir. Araştırma bir temel ve altı alt varsayımdan hareketle yapılmış, elde edilen bulgularla bu varsayımlar test edilerek yorumlanmıştır. Araştırmadaki temel kuramsal yaklaşım ekolojik yaklaşım olurken, yöntem olarak yorumlayıcı-anlayıcı yöntem tercih edilmiştir. Sonuç olarak, araştırma kapsamında 27 ihmal ve 21 istismar olgusu tespit edilmiştir. Sahadan elde edilen bulguların psikolojik ihmal ve istismar ile ekonomik istismar üzerinde yoğunlaştığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in Muğla which is at second place with 80.3 years in terms of the expected life expectancy at birth, and at the twenty-seventh place in the rate of 11.6% in terms of the elderly population. The field research of this research, which aims to find the social and economic reasons of elderly neglect and abuse, was conducted in six months. Field survey was conducted by using interview and observation technique with 40 individuals aged 65 and over in Menteşe, Milas, Yatağan and Köyceğiz. In addition, news that included neglect and abuse in the past five years were also scanned. With this technique, a total of 58 elderly people have been informed about neglect and abuse. The data obtained from these reports were analyzed together with the research findings. The research was conducted based on a base and six sub-assumptions and these assumptions were tested and interpreted. While the ecological approach is the main theoretical approach in the study, the method of interpreting-understanding is preferred. As a result, 27 cases of neglect and 21 abuse cases were identified. It is seen that the findings obtained from the field focus on psychological neglect and abuse and economic abuse.