The Crisis of ego in modern English fiction
Modern İngiliz romanında ego bunalımı
- Tez No: 53347
- Danışmanlar: PROF.DR. NAİL BEZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ego Bunalımı, Modern Birey, Modern Batı Uygarlığı, Benlik Sorunsalı, İkiz-Benzer Figürü, Öteki, Ötekilik, Toplumsal Hiyerarşi, Efendi, Köle, Sen-ve-Ben İlişkisi. IV, Ego Crisis, Modern Individual, Modern Western Civilization, Proble matic of the Self, The Figure of Double, The Other, Otherness, Social Hierarchy, Master, Servant, I-and-Thou Relationship. m
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 25
Özet
oz MODERN ÎNGİLÎZ EDEBİYATINDA EGO BUNALIMI Lekesizalın, Ferma Yüksek Lisans Tezi, İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nail Bezel Eylül 1996, 25 sayfa Bu çalışmada Robert Louis Stevenson'ın Dr. Jeykll and Mr. Hyde, Joseph Con- rad'ın Heart of Darkness ve D.H. Lawrence'in“The Prussian Officer”adlı eserleri modern İngiliz edebiyatında ego bunalımını konu edinmiş üç eser olarak ele alınmaktadır. Ego bunalımı modern Batı uygarlığının birer zorunluluk olarak dayatılmış norm ve standartlarının kıskacında acı çeken modern bireyin bir sorunu olarak tanımlanabilir. Zorunluluk olarak dayatılan bu norm ve standartların baskıcı etkilerinin bireylerin hayatında yol açtığı felaketler her üç yapıtın ortak temasıdır. Dr. Jekyll and Mr. Hyde'da, bunalım benlik sorunsalı bağlamında görülür ve ikiz-benzer figürüyle yansıtılır. Heart of Darkness'tc, öteki ile olan ilişki içinde yer alır ve ötekilik sorununun bir parçasıdır.“The Prussian Officer”da, bireyin derin psikolojisindeki bir maraz olarak ele alınır. İnsani dostluk ve sevgi değil de sadece efendiler ve köleler üreten bir toplumsal hiyerarşide temellenen Sen-ve- Ben ilişkisi içinde ortaya çıkar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE CRISIS OF EGO IN MODERN ENGLISH FICTION Lekesizalın, Ferma M.A., Department of English Language Education Supervisor: Prof. Dr. Nail Bezel September 1996, 25 pages In this study, Robert Louis Stevenson's Dr. Jekyll and Mr. Hyde, Joseph Con rad's Heart of Darkness, and D.H. Lawrence's“The Prussian Officer”are conside red to be three examples of modern English fiction which display an awareness of the crisis of ego. The ego crisis can be defined as a problem that the modern indi vidual undergoes while trying to come to grips with the imposed norms and stan dards of modern Western civilization. And the common theme of all three works is the disasterous results provoked by the oppressive effects of such imposed norms and standarts in modern individual's life. In Dr. Jekyll and Mr. Hyde, the crisis is tackled within the context of the prob lematic of the self and the figure of double is employed to render the crisis. In Heart of Darkness, the crisis is connected to the fact of the modern individual's re- laitionship with the other. Finally in“The Prussian Officer”, it is conceived as a disorder in the deep psychology of the individual. It emerges in I-and-Thou relati onship which is based on a social hierarchy that produces only masters and ser vants instead of love and friendship.