The Design of a pedigree system for cattle
Sığırlar için bir soykütüğü veri tabanı tasarımı
- Tez No: 53346
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZEYNEP ONAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Soykütüğü Sistemi, Seleksiyon, Yapay Tohumlama, Soykütüğü Veri Tabanı, Soykütüğü Raporları, Süt Kontrolü. iv, Pedigree System, Selection, Artificial Insemination, Pedigree Database, Pedigree Reports, Milk Test. m
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZ SI?IRLAR İÇİN BİR SOYKÜYÜ?Ü VERİ TABANI TASARIMI Sınar, A. Hakan Yüksek Lisans Tezi, İşletme Bölümü Tez Yöneticisi: Y.Doç.Dr. Zeynep Onay Eylül 1996, 100 Sayfa Bu tez, Türkiye'deki süt sığırlarının kalitelerinin ve süt verimlerinin arttırılmasında araç olarak kullanılacak bir soykütüğü sisteminin tasarımını sunmaktadır. Türkiye'deki yüksek hayvan nüfusuna rağmen, ülkemizde süte ve süt ürünlerine olan talep karşılanamamaktadır. Bu eksiklik, Türk ekonomisine büyük yük getiren süt ve süt ürünleri ithalatını gerekli kılmaktadır. Düşük süt üretiminin nedenlerinden birisi, yerli süt sığırlarının süt verimlerinin yetersizliğidir. Süt verimi, sığırların genetik özelliklerinin geliştirilmesi ile arttırılabilir. Seleksiyon ve yapay tohumlama, süt verimini etkileyen genetik özelliklerin iyileştirilmesi için birlikte kullanılırlar. Süt sığırlarının özelliklerini ve süt kontrolü sonuçlarını izlemek ve yapay tohumlamada kullanılacak kaliteli inek ve boğaların seçilmesinde gerekli bilgileri sağlamak üzere bir soykütüğü veri tabanı, raporlar ve veri giriş formları tasarlanmıştır. Bu soykütüğü sistemi, iyi genetik özelliklerin sonraki nesillere aktarılmasında ve yerli sığır ırklarının iyileştirilmesinde yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DESIGN OF A PEDIGREE SYSTEM FOR CATTLE Şmar, A. Hakan MBA, Department of Management Supervisor: Assist.Prof. Dr. Zeynep Onay September 1996, 100 Pages The thesis presents the design of a pedigree system to be used as a tool in improving the quality and milk yield of Turkish dairy cattle. Despite the high livestock population in Türkiye, the domestic demand for milk and milk products cannot be satisfied. This deficiency requires the imports of milk and milk products which is an important burden on the Turkish economy. One of the reasons of low milk production is the unsatisfactory milk yield of domestic dairy cattle. Milk yield can be improved by enhancing the genetic properties of cattle. Selection and artificial insemination are used in combination to improve the genetic properties affecting the milk yield of dairy cattle. A pedigree database, reports and data input forms have been designed to keep track of characteristics and milk test results of dairy cattle and to provide information to be utilized in selecting high quality cows and bulls that will be used in artificial insemination. This pedigree system will help in enabling the transfer of good genetic properties to next generations and the improvement of the domestic dairy cattle races.