Feminist teoride özne sorunu
The subject in the feminist theory
- Tez No: 533486
- Danışmanlar: DOÇ. EMİNE SEVGİ UÇAN ÇUBUKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: özne, feminizm, kadın, queer, feminist felsefe, subject, feminism, woman, queer, feminist philosophy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu tezin amacı feminist teorinin tarihinde belli başlı uğrakları üzerinden özne kavramının izini sürmektir. Özne kavramının feminist teorinin tarihi boyunca geçirdiği değişiklikler ele alınmıştır. Özne kavramı kadınlığın anlaşılmasında önemli bir yer tutar. Feminist teori, felsefe ve psikanaliz tarihinden etkilenerek oluşurken bu kaynakları temelden eleştirerek kurucu bir yer tutmuştur. Öncelikle feminist teorinin etkileşimlerinin anlaşılabilmesi için genel olarak modern özne kavramı ve eleştirisi ele alınmıştır. Daha sonra birinci dalga feminizmdeki modern kartezyen öznenin hukuki ve vatantaşlık temelindeki belirlenimleri gösterilmiştir. Simon De Beavoir'in İkinci Cins'le kadın kavramını doğuştan edinilen değil, toplumsal süreçte olan bir kategoriye dönüştürdüğü devrimci düşünceleri incelenmiştir. Daha sonra ikinci dalga feminizmin güçlü evrensel kadın özne savunusu ve Fransız feministleri Julia Kristeva ve Luce Irigaray'ın özneyi süreçselleştiren psikanaliz ve söylem analizleri tartışılmıştır. Son bölümde doğrudan özne tartışmalarını ele alan postkolanyalizm, kesişimsellik, queer teori ve yeni materyalizm çalışmaları konu edilmiştir. Özneyi merkeze alan bu tartışmalar, çoğulcu, akışkan ve muğlaklaştırıcı nitelikler de taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to study the concept of the subject in the context of the main moments in the history of feminist theory. The changes in the concept of subject have been discussed in the history of feminist theory. The concept of subject holds an important place in the understanding of becoming woman. Feminist theory is influenced by the history of philosophy and psychoanalysis. First of all, the concept and critique of modern subject has been discussed in order to understand the interactions of feminist theory. Then, the determination of the modern Cartesian subject in the first wave feminism on the basis of legal and citizenship is elaborated. Then we discuss Simon De Beavoir's the notion of women. In The Second Sex Simon De Beavoir transformes notion of women into a category that was not natural but a concept constructedin social process. Later, the second wave feminism's strong defense of the universal female subject and the analysis of female subject by French feminists Julia Kristeva and Luce Irigaray have been discussed. In the last chapter, the study of postcolonialism, intersectionality, queer theory and new materialism were discussed. These debates centered on the subject with pluralistic, fluid and ambiguous qualities.