Harezmşahlar'da hakimiyet anlayışı ve prensipleri
Conception and principles of dominance in Khwarizm shahs
  1. Tez No: 533507
  2. Yazar: MERVE SOYLU YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Harizmşahlar, Hükümdar, Hakimiyet, Alametler, The Khwarizm shahs, Ruler, Domination, Sign
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Harizmşahlar, Ortaçağ Türk İslam devletlerinin genelinde hakim olan bir idari yapı ve işleyişe sahip idiler. Hükümdar, devletin yönetimini elinde bulunduran ve son söz hakkını elinde bulunduran kişiydi. Onun altında devlet kurumlarının işleyişinden sorumlu vezir yer almaktaydı. Harizmşahlar idari anlamda daha çok Selçuklu mirasına sadık kalmışlardır. bu devletin hükümdarları kuruluşundan yıkılışına kadar geçen süreçte iç ve dış sorunlarla mücadele ederken hakimiyetlerini de korumaya çalışmışlardır. Harizmşahlar hakimiyet anlayışının gerektirdiği çeşitli maddi ve manevi unsurlara sahiptiler. Bunlar Türk-İslam devletleri için vazgeçilmez idi. Harizmşahlar Devleti de bahsedilen kurum ve icraatları kullanmışlardır. Harizmşahlar Devleti'nde hükümdarın yanı sıra eşleri ve annelerininde de hakimiyette söz sahibi olduğu görülmektedir. Söz konusu devletin bu coğrafyadaki varlığı Moğol istilasına kadar sürmüştür.
Özet (Çeviri)
The Khwarizm shahs have an administrative structure and a operation which is a judge in general of the medieval Turkish-Islamic states. The ruler was the one who had the authority of the state and had the last say. Under him was the vizier who was responsible for the functioning of the state institutions. The Khwarizm shahs are more loyal to the Seljuk heritage in administrative terms. The rulers of Khwarizm shahs tried to protect their sovereignty while struggiling with internal and external and external problems from the foundation to the collapse of the state. The Khwarizm shahs had various material and spiritual elements required by the concept of sovereignty. These elements were indispensable for the Turkish-Islamic states. They used the institutions and activities mentioned in the State of Khwarizm shahs. It is observed that the rulers of the ruling militia, as well as the wives of the ruler and the mothers of the ruler, have a say in domination. The existence of the Khwarizm State in this geography continued until the Mongol invasion.