A Feminist study on spale: The case of urban women in a city of Turkey
Mekan üzerine bir çalışma: Türkiye'de şehirdeki kadının durumu
- Tez No: 53353
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET ECEVİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Urban women, feminist geography, city. IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Öz MEKAN ÜZERİNE FEMİNİST BİR ÇALIŞMA: TÜRKİYE'DE ŞEHİRDEKİ KADININ DURUMU Yeşildal, Hatice Yüksek Lisans, Sosyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet ECEVİT Eylül, 1996, 95 sayfa Bu çalışma, feminizmde mekan ve kentin mekansal yapılanması ile ilgili yapılan feminist arastama ve yöntemleri kavramayı ve anlamayı amaçlamaktadır. Bu tezde feminist coğrafyanın mekana bir sosyal yapılanma olarak önem verdiği kabul edilmektedir. Mekanın sosyal bir yapılanma olarak kavramsallaştırılması yöntemsel olarak bize farklı bir bakış açısı sağlamaktadır. Bu çalışmada feminist coğrafyanın kadınları mekanda görünür kılma amacı benimsenmiştir. Kamusal ve özel alan olmak üzere toplumsal ve mekansal bölünme, hane, cinsiyete dayalı iş bölümü, hareketlilik, ataerkillik ve tüketim temel kavramlar olarak ele alınmıştır. Bu tez üç alandan oluşmaktadır: Birinci alan feminist coğrafya içindeki kuramsal tartışmaları içermektedir. Kent ve evkadınları üzerine yapılan literatür çalışması ikinci alam oluşturmaktadır. Son bölüme ise Eskişehir'de yapılan ampirik araştırma dahil edilmiştir. Anahtar Kavramlar: Kentli Kadm, Feminist Coğrafya, Kent.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A FEMINIST STUDY ON SPACE: THE CASE OF URBAN WOMEN IN A CITY OF TURKEY Yeşildal, Hatice M. Sc, Department of Sociology Supervisor: Assoc Prof. Dr. Mehmet ECEVİT September, 1996, 95 pages This study aims to comprehend and understand what has been done in feminism about feminist researches and methodologies related with space, in the spatial construction of the city. It is taken in this thesis that feminist geography gives importance to space in regard to social construction. In this work, it is argued that the conceptualisation of space as a social construct within the feminist geography, provides us a different point of view in a methodological way. This feminist study uses the aim of the feminist geography to make the woman visible in space in relation with the city. The primary concepts considered to be basic and essential are, spatial/social division as public and private, household, sexual division of labor, mobility, patriarchy, consumption. mThis thesis mainly consists of three areas: The first one is the theoretical discussion of feminist geography; the second one is the review of the literature on urban and housewives; the last one includes an empirical study which was done in Eskişehir.