Structure of children under state protection a descriptive study on broken family
Devlet koruması altındaki çocukların aile yapısı: Parçalanmış aile üzerine betimsel bir çalışma
- Tez No: 53354
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YUSUF ZİYA ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Aile Çözülmesi, Parçalanmış Aile, Korunmaya Muhtaç Çocuklar, Family Dissolution, Broken Family, Children in Need iii
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Öz DEVLET KORUMASI ALTINDAKİ ÇOCUKLARIN AİLE YAPISI PARÇALANMIŞ AİLE ÜZERİNE BETİMSEL BİR ÇALIŞMA Karatay, Abdullah Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Y. Ziya Özcan Eylül 1996, 112 sayfa Bu çalışma, devlet koruması altındaki bağımlı yada korunmaya muhtaç çocukların aile yapısındaki çözülme surecini incelemiştir. Çalışmanın başında korunmaya muhtaç çocuklar sorununu, öncelikle bağımlı ve daha sonra parçalamış aile ve en sonunda da bağımlı çocuk sorunu yaratan bağımlılık sorununa bağlı olarak tanımlayan bir girişim bulunmaktadır. İlk bölümde, korunmaya muhtaç anlamında bağımlı çocukların ailenin bağlılaşma sürecinin sonunda, yani aile birliğinin parçalandığı ve tek ebeveynli aile olgusu ortaya çıktığında görülmektedir. Bu aşamada terk edilmiş veya boşanmış ve ekonomik yoksunluk içine girmiş eş için çocukların bakım ve yetiştirilmesi esas sorun olarak ortaya çıkmaktadır. Araştırmada temel amaç ekonomik yoksulluk temelli bağımlılıkla başlayan, daha sonra parçalanan ve eşlerin çocuklarım kurum balamı verme karan ile sonuçlanan ailenin parçalanma sürecinin betimlenmesidir. Bu nedenle, bu süreçte ortaya çıkan tek ebeveynli ve bağımlı çocukları olan ailelerin ayırıcı özelliklerini belirlemek diğer temel hedef olarak ortaya çıkmaktadır. Halen kurum bakımı altında bulunan 100 çocuk ebeveyni ile görüşülerek elde edilen bilgilere dayanılarak, bu ailelerin toplumsal kökenleri, göç nedenleri ve örüntüleri, İstanbul'daki yerleşim ve iş koşullan ve aile içi sorunları belirlenmeye çalışılmıştır. Bunun yanında, araştırmanın temel amacına bağlı olarak varılan sonuçlar şu şekilde özetlenmiştir: Yoksulluk parçalanmış ailelerde bağımlılaşmanın temel belirleyicidir. İkincisi, aile bütünlüğünün çözülmesi ile eşlerin kendi yakın akraba çevreleri ile olan ilişkilerinde zayıflama görülmektedir. Bu nedenle bu kişiler dışlanarak, yakın akrabalarından destek görememektedirler. Son olarak da, kadın ve erkeklerin paraçalanma sürecinin hemen tüm aşamalarında süreçten farklı düzeylerde etkilendikleri gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FAMILY STRUCTURE OF CHILDREN UNDER STATE PROTECTION A DESCRIPTIVE STUDY ON BROKEN FAMILY Karatay, Abdullah M.S., Department of Sociology Supervisor: Doç Dr. Y. Ziya Özcan September 1996, 1 12 pages This thesis analyzes the family dissolution process of children in need of protection or dependent children that are under state protection. At the outset of thesis there is an attempt to define the problem of children in need of protection in relation with dependency problem which creates first dependent family and then broken family, and afterwards creates dependent children. In the first chapters, it is claimed that dependent children are being institutionalized in the last stage of family dependency process, namely, when family unity breakdown and single-parent families occurs. In this stage, the main problem is upbringing of children by single-parents who have been deserted or divorced and have been fallen into economic poverty. The essential purpose is the description of the family dissolution process which begins with poverty related dependency and then breakdown of family and results in parents' deciding to leave their children to the state's protection and residential care. Therefore, to reveal and to determine the distinctive characteristics of single-parents who undertake the custody of child or children and continue the responsibility of caring of children is the other main purpose of the research Depending on the results of data gathered from 100 parents of dependent children, social origin of the parents, their settlement and work condition in Istanbul, basic intra-familial problems they faced before marriage disruption, the living condition of parents after divorce and/or desertion, remarriage and related problems have been analyzed. Some basic results about the main aim of research are as follows; first of all, poverty or impoverishment is the basic determinant of dependency of poor families. Besides, after the dissolution of family, parents' relations with their near kin are weakened and parents are being isolated. Lastly, it have been observed that male and females are affected in different levels from the distressing and painful family breakdown process.