Education and ekonomik grwth in Turkey 1980-1990: A panel study
Türkiye'de eğitim ve ekonomik büyüme, 1980-1990: Panel araştırması
- Tez No: 53352
- Danışmanlar: PROF.DR. AYSIT TANSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Eğitim ve Öğretim, Economics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Ekonomik Büyüme, Toplu Üretim Fonksiyonu, Panel Veriler, Sabit Etkiler Modeli, Rassal Etkiler Modeli, Education, Economic Growth, Aggregate Production Function, Panel Data, Fixed Effects Model, Random Effects Model m
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Öz TURKIYEDE E?İTİM VE EKONOMİK BÜYÜME, 1980-1990: PANEL ARAŞTIRMASI Güngör, Nil Demet M.S., Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aysıt Tansel Temmuz 1996, 96 sayfa Bu tezde bir toplu üretim fonksiyonu tahmin edilerek Türkiyede eğitimin ekonomik büyümedeki etkisi araştırılmıştır ve bu araştırmada 1980, 1985, ve 1990 yılı genel nüfus sayımlarından Türkiyenin 67 ili için toplanılan veriler kullanılmıştır. 1980 ve 1990 yılları arasında sanayi sektöründe çalışan işçilerin ortalama eğitim düzeylerinin bu sektördeki üretimde pozitif ve önemli etkileri olduğu anlaşılmıştır. Ortalama eğitimin marjinal etkisi keza araştırılmıştır; buna göre, sanayi sektöründe eğitimin eşik etkisi ortalama eğitim düzeyi dört ila beş yıla ulaştığında başlamaktadır. Gerek eğitim ve teknoloji ve gerekse eğitim ve maddi sermaye arasındaki bağımlılık araştırılmıştır ve bu konuda kesin bir sonuç elde edilememiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EDUCATION AND ECONOMIC GROWTH IN TURKEY, 1980-1990: A PANEL STUDY Güngör, Nil Demet M.S., Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Aysit Tansel July 1996, 96 pages In this thesis an aggregate production function is estimated to study the effect of education on industrial economic growth in Turkey by pooling data across Turkey's 67 provinces over the census years 1980, 1985 and 1990. The educational attainment of the employed workers in industry is found to have a positive and significant effect on industrial output for the period 1980-1990. The marginal effect of average education is also investigated and a threshold effect of education starting between four to five years of average educational attainment is found for the industrial sector. The interdependence between education and technology, and education and physical capital is also looked at yielding inconclusive results.