Girişimci kadınların deneyimleri üzerine sosyolojik bir araştırma: İstanbul'da Kuzguncuk, Atatürk, Tomtom Mahalleleri
A sociological study on the experiences of entrepreneurial women: Kuzguncuk, Atatürk, Tomtom Quarters in Istanbul
  1. Tez No: 903523
  2. Yazar: DİLEK IŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAN BOZOK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kentte Kadın Girişimciliği, Kamusal Alan, Ekonomik Aktivite, Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği, Ataerkillik
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL BEYKENT ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
Kadın girişimciliği, kadınların çalışma hayatına üretken işlerle katılımını ve kadın istihdamının arttırılmasını destekleyen çözümlerden birisidir. Bu çalışmada İstanbul'da Kuzguncuk (Üsküdar), Atatürk (Ümraniye) ve Tomtom (Beyoğlu) Mahalleri örneğinde girişimciliğin kentlerde çalışan kadınlar için nasıl bir deneyim olduğu tartışılmıştır. Araştırmada feminist bir perspektifle niteliksel yöntem kullanılarak veri derlenmiştir. Ticari faaliyetlerde bulunan yirmi dokuz kadın girişimciyle görüşmeler yapılmıştır. Araştırmanın ana sorusu girişimci kadınların ticari faaliyetlerinin, çalıştıkları bölgede kamusal alanı kullanma biçimleriyle, gündelik hayatlarında ve çalışma hayatlarında mekânı kullanma pratikleriyle nasıl ilişki içinde olduğudur. Çalışmanın bulgularına göre, girişimci kadınların ekonomik deneyimleri kadınların kimliği, toplumsal cinsiyet rolleri ve bu rollere bağlı yaşam tarzlarıyla birlikte biçimlenmektedir. Ataerkil ilişkiler ve toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri kentte girişimcilik yapan kadınların çalışma yaşamını olumsuz etkilemektedir. Kentli girişimci kadınlar, kamu kurum ve kuruluşlarının desteğini almadan kendi işyerlerini kurabilmektedirler. Ülkedeki her ekonomik krizden maddi açıdan etkilenmektedirler. Buna karşılık, bu kriz dönemlerinde kendi bireysel sermayelerinden güç almaktadırlar. Kentli girişimci kadınlar, iş yaşamında ve sosyal çevreyle olan ilişkilerinde büyük ölçüde cinsiyetçi değerler tarafından kısıtlanmaktadırlar. Ancak ataerkil baskı ve ikincilleştirmelerle, iş yaşamlarında kadın olarak geliştirdikleri çeşitli direnme stratejileri sayesinde başa çıkmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
Women's entrepreneurship is one of the solutions to support women's participation in working life through productive work and to increase women's employment. This study discusses the experience of entrepreneurship for working women in urban areas in the case of Kuzguncuk (Üsküdar), Atatürk (Ümraniye), and Tomtom (Beyoğlu) neighborhoods in Istanbul. Data was collected using qualitative methodology with a feminist perspective. Twenty-nine women entrepreneurs engaged in commercial activities were interviewed. The main question of the research is how entrepreneurial women's commercial activities relate to the way they use public space in the neighborhood where they work and how they use space in their daily and working lives. The study's findings indicate that women's identities, gender roles, and the lifestyles associated with these roles all influence the economic experiences of women entrepreneurs. Patriarchal relations and gender inequalities negatively affect the working lives of women entrepreneurs in the city. Urban entrepreneurial women can establish their own workplaces without the support of public institutions and organizations. Every economic crisis that occurs in the country has an impact on them financially. On the other hand, they draw strength from their own individual capital during these crisis periods. Urban entrepreneur women play a major role in their business lives and in their relationships with the social environment. Urban Women Entrepreneurship, Public Sphere, Economic Activity, Gender Inequality, Patriarchy.