Orta gelir tuzağı ve büyüme-eğitim ilişkisi bağlamında; Türkiye, Brezilya ve Meksika deneyimi
In the context of the middle income trap and growth-education relation; Turkey, Brazil and Mexico experience
  1. Tez No: 533534
  2. Yazar: HARUN KALMAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE TAHSİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Gelir Tuzağı, Büyüme, Eğitim, Türkiye, Brezilya, Meksika, Middle Income Trap, Growth, Education, Turkey, Brazil, Mexico
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İkt. Gelişme ve Uluslararası İkt. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmada, orta gelir tuzağı kavramı üzerine yapılan çalışmalar baz alınarak Türkiye, Brezilya ve Meksika için iktisadi büyüme ve eğitim ilişkisi incelenmiştir. Orta gelir tuzağı kavramı üzerine yapılan çalışmaları incelediğimizde Türkiye, Brezilya ve Meksika orta gelir tuzağında gösterilen başlıca ülkeler arasında yer almaktadır. Orta gelir tuzağından kurtulan ülkelerin ortak özelliklerine baktığımızda AR-GE ve inovasyona dayalı bir büyüme modelinin belirleyici olduğunu görmekteyiz. Bu yaklaşımdan yola çıkarak çalışmanın odak noktasını, Türkiye, Brezilya ve Meksika'ya ait imalat, tasarruf ve okullaşma verileri üzerinden iktisadi büyüme-eğitim ilişkisinin incelenmesi oluşturmaktadır. Orta gelir tuzağından kurtulma sürecinde, Türkiye, Meksika ve Brezilya'nın kişi başına düşen milli geliri ile eğitim, imalat ve tasarruf verileri arasındaki ilişki tahmin edilmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda, bu çalışmada üç ülke için ayrı ayrı olarak 1990 yılından 2015 yılına kadar olan veriler incelermiş ve VAR modeli kullanılarak sonuçlar tahmin edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between economic growth and education for Turkey, Brazil and Mexico has been investigated through the middle income trap issue. Turkey, Brazil and Mexico are among the major countries that are caught in the middle income trap. Within this scope, it is seen that the countries that escaped from the middle income trap have a growth model based on R&D and innovation. Based on this approach economic growth and education relationship would be set up for Turkey, Brazil and Mexico, this fact would be analyzed by using GDP per capita income and manufacturing, savings and education data. In the process of getting rid of the middle-income trap, we tried to estimate the relationship between Turkey, Mexico and Brazil's GDP per capita income education, manufacturing and saving data. In this context, in this study, data from 1990 to 2015 were analyzed for each three countries and the results were tried to be estimated by using VAR model.