Propofol anestezisinde wistar ratlarda oluşturulan hipoterminin kardiyovasküler sistem üzerine etkileri
The effects of hypothermia on cardiovascular system in wistar rats under propofol anesthesia
- Tez No: 533557
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Anestezi, hipotermi, kardiyovasküler sistem, propofol, rat, Anesthesia, cardiovascular system, hypothermia, propofol, rat
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu yüksek lisans tezinin amacı propofol anestezisi altında, ratlarda deneysel olarak farklı düzeylerde oluşturulan hipoterminin kardiyovasküler sistem üzerine etkilerinin belirlenmesidir. Materyal ve Metot: Çalışmanın hayvan materyalini oluşturan 2 aylık, ortalama 200 gr ağırlığındaki 56 adet dişi wistar ırkı rat her grupta 8'er adet olmak üzere 7 gruba ayrıldı. 1. grup hiçbir işlem yapılmayıp kontrol grubu olarak değerlendirildi. 2. gruptaki ratlara intraperitoneal yolla propofol anestezisi, 3. gruptaki ratlara anestezi ile birlikte orta derecede hipotermi ve 4. gruptaki ratlara anestezi ile birlikte ileri derecede hipotermi uygulandı. Son üç gruptaki ratlarda sadece hipotermi oluşturuldu. Beşinci grupta hafif hipotermi, 6. grupta orta derecede hipotermi ve 7. grupta ileri derecede hipotermi oluşturuldu. Bütün ratlar deney protokolünün tamamlanmasından sonra sakrifiye edildi. Bulgular: Grupların kalp atım sayıları, solunum sayıları, oksijen saturasyon oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. ALP aktivitesi ölçümleri OH grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bulundu. ALT, AST ve CK-MB aktivitesi ölçümlerinde kontrol grubu ve İH grubu arasında fark bulunamazken diğer gruplardaki yükselmeler anlamlı bulundu. LDH aktivitesi ölçümlerinde bütün gruplardaki yükselmeler kontrol grubuna göre ve gruplar arası farklar anlamlı bulundu. AG ve HH grubunda kalp dokularında miyositlerde orta derecede nekrotik ve dejeneratif değişiklikler belirlenirken AOH, AİH, OH, ve İH gruplarında bu değişikliklerin daha yoğun olduğu belirlendi. Sonuç: Çalışmanın sonucu olarak anestezi altında yada anestezi olmadan oluşturulan hipotermi klinik parametreler de bir değişikliğe sebep olmasa bile biyokimyasal ve histopatolojik olarak nekrotik ve dejeneratif değişikliklere yol açtığı bulundu. Hafif hipoterminin ratlarda klinik belirtilere neden olmamasına rağmen, kalp dokusu üzerinde hasar oluşturabildiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this master thesis is to determine the effects of hypothermia induced by different experimental levels on the cardiovascular system under propofol anesthesia. Material and Method: In this study, a total of 56 female wistar rats, weighing average 200 gr, were divided into 7 groups, each consisting of 8 rats. The first group was evaluated as control group. Propofol anesthesia was administered intraperitoneally in group 2. (AG) The rats in the third group (AOH) received moderate hypothermia with propofol anesthesia. The fourth group (AİH) received deep hypothermia with the same dose of propofol anesthesia. In the last three groups, hypothermia was created without anesthesia. Mild hypothermia in the fifth group (HH), moderate hypothermia in group 6 (OH) and deep hypothermia in group 7 (İH) were consested experimentally. All rats were sacrificed immediately after the clinical parameters and blood collection. Heart tissues were obtained after sacrification. Results: There was no statistically significant difference in heart rate, respiratory rate and oxygen saturation values in all groups. In the ALP activity measurements, rats in group OH were found to be statistically significant. In the ALT, AST and CK activity measurements, there was no difference between the control group and the IH group, whereas the increase in other groups was significant. In LDH activity measurements, increases in all groups were significantly higher than control group and between groups. Moderate necrotic and degenerative changes in myocytes in heart tissues in AG and HH group, However, these changes were found to be more intense in rats in group AOH, AIH, OH, and IH. Conclusion: As a result of the study, hypothermia created under anesthesia or without anesthesia caused necrotic and degenerative changes biochemically and histopathologically even though do not cause a change in the clinical parameters. It was concluded that mild hypothermia may cause damage on the heart tissue even if does not give clinical symptoms.