Graves hastaliginda TRAB ile AMH arasındaki ilişki
The relationship between TRAB and AMH in graves' disease
  1. Tez No: 533556
  2. Yazar: KEZİBAN DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL MERT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Graves Hastalığı, Anti Müllerian Hormon, tiroid reseptör antikor, overyan yetmezlik
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Graves Hastalığı' nda TRAB ile AMH arasındaki ilişki Giriş ve Amaç: Tiroid disfonksiyonu üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen otoimmün endokrin bozukluktur. Otoimmun tiroid hastalığı adet düzensizlikleri, anovülasyon ve infertilite ile ilişkilidir. Tiroid işlev bozukluğunun foliküler büyümeyi ve olgunlaşmayı bozduğu düşünülmektedir. Otoimmunite yaştan bağımsız olarak fertilite üzerine olumsuz etkiye sahip olabilir. TSH (tiroid sitümülan hormon) ve tiroid antikorları ile AMH (anti müllerian hormon) arasındaki ilişki son dönemde ilgi çeken ve farklı sonuçlar ile halen araştırma konusu olmaya devam eden konulardandır. Graves otoimmun bir hastalıktır. Bu çalışmanın amacı Graves Hastalığı'nda pozitif beklenen TRAB (TSH Reseptör Stimülan Antikor) ile primer overyan rezerv göstergesi olan AMH arasında ilişki olup olmadığını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: T.C Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Klinik etik kurul onayı alındıktan sonra, Eylül 2017 ve Eylül 2018 yılları arasında endokrinoloji ve dahiliye polikliniklerine başvuran doğurganlık çağındaki 64 Graves tanılı TRAB pozitif kadın hasta ile kontrol grubu olarak herhangi bir nedenle infertilite problemi olmayan ve tiroid otoimmünitesi bulunmayan 51 kadın hasta onamları alınarak çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen tüm hastalara sosyodemografik veri formu uygulanıp, TSH, sT3, sT4, Anti- TPO, Anti- Tg, TRAB değerleri not edildi ve tüm hastalardan 3-4 cc venöz kan örneği alınıp -80 derecede saklandı; yeterli sayıya gelince AMH bakıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan hasta grubunun yaş ortalaması 31.78 ± 7.75 (yıl) kontrol grubunun yaş ortalaması 31.64 ± 7.71 (yıl) idi. Hasta ve kontrol grubunda yaş, AMH, sT3, sT4, TSH, Anti TPO, Anti Tg verileri karşılaştırıldı. Gruplar açısından yaş ve AMH anlamlı farklılık saptanmadı. Hasta grubunda bakılan TRAB, TSH, ANTİ TPO, ANTI-TG, sT3 ve sT4 değerleri ile AMH arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Kontrol grubunda bakılan TRAB, TSH, ANTİ TPO, ANTI-TG, sT3 ve sT4 değerleri ile AMH arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızda Graves Hastalığı'nda yükselen bir antikor olan TRAB düzeyi ile AMH arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Aynı zamanda bakılan Anti- TPO ve Anti- Tg düzeyleri ile AMH düzeyinin ilişkisiz olduğunu gösterdik. Bunun nedenleri arasında hasta sayısı, çalışılan yöntemler, hastalık aktivasyon dönemleri etkili faktörler arasında yer alabilir. Daha yüksek hasta sayıları ile prospektif karşılaştırmalı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The Relationship Between TRAB and AMH in Graves' Disease Introduction and Aim: Thyroid dysfunction is the most common autoimmune endocrine disorder in women of reproductive age. Autoimmune thyroid disease is related to menstrual irregularities, anovulation and infertility. Thyroid dysfunction is thought to disrupt follicular growth and maturation. Autoimmunity may have a negative effect on fertility, independent of age. The relation between TSH (Thyroid Stimulant Hormone), thyroid antibodies and AMH (anti-mullerian hormone) is a topic that interesting and resulting different outcomes on last days. Graves is an autoimmune disease. The aim of this study is to investigate whether there is a relationship between TRAB (TSH Receptor Stimulating Antibody) and the primary ovarian reserve indicator AMH in Graves' disease. Materials and Methods: We received approval of the ethics committee at Bakırköy Dr Sadi Konuk Education and Research Hospital of Ministry of Health of Republic of Turkey. Our population includes only women patients which are appeal to endocrinology and internal medicine polyclinics at T.C. Health Ministry Bakirkoy Dr Sadi Konuk Hospital between September 2017 and September 2018. We compare 64 TRAB positive Graves patient with any fertility problem as working group and 51 patient with no known outoimmunity disorder as control group. Sociodemographic data form was applied to all patients included in the study, TSH, sT3, sT4, Anti-TPO, Anti-Tg, TRAB values were noted. 3-4 cc venous blood samples were taken and stored at -80 ° C to calculate AMH after approach enough patient. Results: The mean age of the study group was 31.78 ± 7.75 (year) and the mean age of the control group was 31.64 ± 7.71 (year). Age, AMH, fT3, fT4, TSH, Anti-TPO, Anti-Tg results were compared between control and working group. No significiant difference is detected between age and AMH on two groups. On working group there is no significant difference betweeen TRAB, TSH, Anti TPO, Anti TG, fT3, fT4 values and AMH value. On control group there is no significant difference betweeen TRAB, TSH, Anti TPO, Anti TG, fT3, fT4 values and AMH value. Result: In our study, there was no significant relationship between the level of TRAB and AMH, a raised antibody in Graves' Disease. We also showed that the levels of Anti-TPO and Anti-Tg were not correlated with AMH levels. Among the reasons for this, the number of patients, working method, disease activation periods can be among the effective factors. More Large patient group and prospective comparison studies are needed.