Obezite polikliniğinde takip edilen hastalarda bir yıllık takip sonuçları ve tedavi başarısı ile vizit sayısı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship of one-year follow-up results and treatment success with intervention sessions in patients with follow-up in obesity clinic
- Tez No: 533561
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT CAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: obezite, vizit sayısı, takip, yönetim
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
AMAÇ. Bu çalışmada obezite polikliniğinde takip edilen hastaların bir yıllık takip sonuçlarını ve davranışsal yaklaşım modelinin etkinliğini değerlendirmek, obezite takip ve tedavisinin daha etkin olmasını sağlamak için yıllık vizit sayısının tedavi başarısına etkisini incelemek amaçlanmıştır. YÖNTEM. Bu retrospektif çalışmaya İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim Araştırma Fakültesi Obezite Polikliniğinde en az bir yıl süreli takibi olan, kiloya etki edecek ek metabolik hastalığı bulunmayan (aşikar hipotiroidisi olmayan ve HbA1c değeri %7'nin altında olan,sadece metformin kullanan diyabet hastaları dahil) 243 hasta dahil edilmiştir. Hastaların takip formlarında kayıtlı olan başlangıç ve birinci yıl vücut kompozisyon ölçüleri ile bir yıldaki toplam vizit sayıları kayıt edilmiştir. Yıllık kilo kaybı oranları hesaplanarak bir yıllık takip sonuçları ortaya konmuş; ayrıca vizit sayısı ile yıllık kilo kaybı arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. BULGULAR. 243 hastada yıllık ortalama kilo kaybı 6,9±5,9 kg (min -8, max 33 kg), ortalama yıllık kilo kaybı oranı %7,12±5,75 (min -6, max 25 ) olup; 1 yıllık takip sonunda hastaların %25,5'inde %1-5 kilo kaybı, %28,4'ünde %5-10, %25,1'inde %10-15, %9,9'unda ise %15 ve üzeri kilo kaybı gözlenmiştir. En az %5 kilo kaybı sağlayan vizit sayısı için anlamlılık gösteren cut off değeri 11 olarak bulunmuştur. SONUÇ. Yaşam tarzı müdahalesi ile hastaların %63,4'ü en az %5 kilo vermiştir. Obezite tedavisinin başarısında düzenli ve sık kontrol oldukça önemli bir etkendir. Diğer kronik hastalık takibinde olduğu gibi obezite takibinde de aile hekimlerine önemli görev düşmektedir. Bu nedenle aile hekimleri obezite yönetimi konusunda eğitilmeli, temel özelliği koruyucu hekimlik olan aile hekimlerinin gerek obezitenin önlenmesine yönelik gerekse takip ve tedavisine yönelik hastalarına gerekli vakti ayırabilmesi sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
AIM. The aim of this study was to evaluate annual follow- up results andthe effectiveness behavioral approach model on obesity follow-up and to determine the effect of annual visits on treatment success in order to obesity follow-up and treatment to ensure more effective. METHOD. This retrospective study included 243 patients (includingmetformin using diabetes mellitus patients without over thypothyroidism and whose HbA1c less than 7%) with at least a one-year follow-up in Istanbul Medeniyet University Göztepe Training and Research Faculty Obesity Clinic who did not have any additional metabolic disease that would affect weight. The body composition measures of the patients at the beginning and first year from patient follow-up form sand the total number of intervention sessions in one year were recorded. Annual weight loss rates were calculated and results of one-year follow-up were determined. In addition, the relationship between intervention sessions and annual weight loss was evaluated. RESULTS. The mean annual weight loss was 6,9 ± 5,9 kg (min-8, max 33kg) and the mean annual weight loss rate was 7,12 ± 5,75 (min -6, max 25) in 243 patients. At the end of 1-year follow-up, 25,5% of the patients had 1-5% weight loss, 28,4% had 5-10%, 25,1% had 10-15%, and 9,9% had 15% and over weight loss. A cut off value of 11 was found to be significant for intervention sessions providing weight loss of at least 5%. CONCLUSION. 63,4% of patients with lifestyle intervention lost at least 5% weight. Regular and frequent control is a very important factor for the success of obesity treatment. As with other chronic diseases, family physicians have an important role in obesity follow-up. Therefore, family physicians should be trained in obesity management. Family physicians whose main duty is preventive medicine should be able to allocate the necessary time for prevention, treatment and follow-up of obesity.