2002-2025 yılları arasında İstanbul Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Psoriasis Polikliniğinde takip edilen psoriasisli çocukların demografik, klinik özelliklerinin ve komorbiditelerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of demographic features, clinical characteristics, and comorbidities of children with psoriasis followed at İstanbul Faculty of Medicine, Department of Dermatology and Venereology Psoriasis Outpatient clinic between 2002-2025
- Tez No: 999254
- Danışmanlar: PROF. DR. ALGÜN POLAT EKİNCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: pediatrik psoriasis, komorbidite, hastalık şiddeti, psoriatik artrit, obezite, hiperlipidemi, pediatric psoriasis, comorbidity, disease severity, psoriatic arthritis, obesity, dyslipidemia
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Psoriasis çocuklarda infant dönemi dahil her yaşta görülebilen kronik, inflamatuvar bir hastalıktır. Pediatrik psoriasisin prevalansı %0-1,37 arasında bildirilmektedir. Patogenezde yer alan sistemik inflamasyon nedeniyle, pediatrik hastalarda; psoriatik artrit, obezite, dislipidemi, diyabetes mellitus, hipertansiyon, koroner arter hastalıkları, inflamatuvar bağırsak hastalıkları ve psikiyatrik hastalıklar dahil birçok komorbidite eşlik edebilir. Erken tanıyla bu komorbiditelerin önlenmesi ve hastaların yaşam kalitesinin korunması mümkündür. Bu nedenle dermatoloji hekimlerinin hastalığı ve özelliklerini iyi tanıması önemlidir. Ancak günümüz literatüründe pediatrik psoriasisin epidemiyolojisi, kliniği ve komorbiditeleri üzerine yapılan çalışmalar sınırlıdır. Mevcut çalışmaların sonuçları benzer olmayıp değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle çalışmamızda 23 yıllık birikimi ve geniş bir hasta verisi olan İstanbul Tıp Fakültesi Psoriasis Polikliniği'nde kayıtlı ve takipli 446 çocuk hastanın retrospektif olarak incelenmesi, bu hastaların demografik ve klinik özellikleri ile komorbiditelerinin analiz edilmesi hedeflenmiştir. Elde edilen veriler ışığında bu çalışmanın literatüre katkı sağlaması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2002 - Ocak 2025 tarihleri arasında Psoriasis Polikliniğinde takip edilen, yaşları 0-17 arası değişen 446 pediatrik psoriasisli hastanın dosyaları retrospektif olarak incelendi. Demografik, klinik özellikler ve komorbiditeler değerlendirildi. İstatistiksel analizler için SPSS 26.0 programı kullanıldı. Tanımlayıcı istatistikler hesaplandı; normal dağılım Shapiro-Wilk testiyle incelendi. Kategorik değişkenler Ki-kare veya Fisher testi ile, sürekli değişkenler dağılıma göre Student t-test veya Mann-Whitney U testi ile karşılaştırıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışmamızda kız/erkek oranı 1,2 olarak saptandı. Kız cinsiyetin hastalık süresi anlamlı olarak daha uzundu (p = 0,011). En sık görülen klinik alt tip plak tip psoriasisti. Hastalığın en sık başlangıç yeri gövde ve ekstremiteler olarak belirlendi. Hastaların % 70,7'si hafif-orta, %29,3'ü şiddetli hastalık şiddetine sahipti. Komorbidite oranı %13,7 (n=61) idi. En sık karşılaşılan tırnak lezyonu pitting idi. Tırnak tutulumu olan hastalarda; ortalama yaş, hastalık süresi, komorbidite sıklığı, yüz, palmoplantar ve genital bölge tutulumu anlamlı olarak daha yüksekti (p<0,05). Komorbiditesi olan çocuklarda; ortalama yaş, hastalık süresi, saçlı deri, tırnak, yüz, genital bölge tutulumu ve şiddetli hastalık oranı daha yüksekti (p<0,05). Psoriatik artritli çocukların ortalama yaşı ve hastalık süresi daha uzun olup; saçlı deri, tırnak, yüz, genital bölge tutulumu, şiddetli hastalık ve kardiyovasküler-metabolik komorbiditelerin varlığı daha fazla gözlendi (p<0,05). Obezite veya dislipidemisi olan çocuklarda şiddetli hastalık görülme sıklığı daha fazla saptandı. (p<0,05). Şiddetli kliniğe sahip çocukların yaş ortalaması ve hastalık süresi, hafif-orta kliniğe sahip gruba göre daha yüksekti (p<0,05). Şiddetli hastalığı olan olgularda saçlı deri, tırnak, yüz tutulum oranı ve psoriatik artrit, komorbidite varlığı hafif-orta kliniğe sahip gruba göre daha yüksekti (p<0,05). Sonuç: Çalışmamız, pediatrik psoriasiste başta tırnak olmak üzere özel bölge tutulumlarının; psoriatik artrit, komorbiditeler ve şiddetli hastalık ile ilişkili olabilecek potansiyel klinik belirteçler olabileceğini göstermiştir. Hastalık süresi uzadıkça tırnak tutulumu, psoriatik artrit, komorbidite ve şiddetli hastalık görülme oranının hastalığın kümülatif inflamatuvar yükü ile arttığı, dolayısıyla psoriatik yürüyüş kavramının önemi gözlenmiştir. Bu nedenle, dermatoloji hekimlerinin pediatrik psoriasisin klinik bulgularını tanıması, şiddetli hastalık için risk faktörlerini belirlemesi, komorbiditeleri kapsamlı biçimde, düzenli ve tutarlı olarak taraması ve gereğinde ilgili branşa yönlendirmesi, hastaların yaşam kalitesini artırmak ve genel sağlık durumlarını iyileştirmek açısından kritik önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and objective: Psoriasis is a chronic inflammatory disease that can develop at any age, including during infancy. The prevalence of pediatric psoriasis ranges from 0% to 1.37%. Due to the systemic inflammation involved in its pathogenesis, a wide spectrum of comorbidities—such as psoriatic arthritis, obesity, dyslipidemia, diabetes mellitus, hypertension, coronary artery disease, inflammatory bowel disease, and psychiatric disorders—may accompany the disease in children. Early recognition of these comorbidities is essential for preserving quality of life. However, current data on the epidemiology, clinical features, and comorbidities of pediatric psoriasis remain limited and inconsistent. Therefore, this study aimed to retrospectively evaluate the demographic and clinical characteristics, as well as comorbidities, of 446 pediatric patients registered and followed at the Psoriasis Clinic of Istanbul Faculty of Medicine which possesses 23 years of clinical experience and an extensive patient database. The findings generated from this study are expected to provide a valuable contribution to the current literature. Materials and methods: The files of 446 pediatric patients with psoriasis, aged 0-17 years, who were followed at the Psoriasis Outpatient Clinic between January 2002 and January 2025, were reviewed retrospectively. Demographic data, clinical features, and comorbidities were evaluated. SPSS 26.0 software was used for statistical analyses. Descriptive statistics were calculated; normal distribution was analyzed using the Shapiro-Wilk test. Categorical variables were compared using the Chi-square or Fisher's exact test, while continuous variables were compared using the Student's t-test or Mann-Whitney U test depending on distribution. The statistical significance level was accepted as p<0.05. Results: The female-to-male ratio was 1.2. Disease duration was significantly longer in females (p=0.011). The most common subtype was plaque psoriasis, and the trunk and extremities were the most frequent sites of onset. Overall, 70.7% of patients had mild-to-moderate disease, and 29.3% had severe disease. Comorbidities were present in 13.7% of patients. Pitting was the most frequent nail finding. Patients with nail involvement had significantly higher mean age, longer disease duration, higher comorbidity rates, and more frequent facial, palmoplantar, and genital involvement (p=0.001). Children with comorbidities had significantly higher age, longer disease duration, higher rates of scalp, nail, facial, and genital involvement, and more severe disease (p<0.05). Patients with psoriatic arthritis had greater age and disease duration and more frequent scalp, nail, facial, and genital involvement, as well as higher rates of severe disease and cardiometabolic comorbidities (p<0.05). Severe disease was more common in children with obesity or dyslipidemia (p<0.05). Patients with severe psoriasis had higher mean age, longer disease duration, and significantly increased rates of scalp, nail, and facial involvement, psoriatic arthritis, and comorbidities compared with those with mild-to-moderate disease (p<0.05). Conclusion: Our findings suggested that involvement of special sites in pediatric psoriasis, particularly the nails, may serve as potential clinical markers associated with psoriatic arthritis, comorbidities, and severe disease. Longer disease duration correlates with an increased prevalence of nail involvement, psoriatic arthritis, comorbidities, and severe disease linked to the cumulative inflammatory burden of the disease, underscoring the significance of the 'psoriatic march' concept. Therefore, it is of critical importance for dermatologists to recognize the clinical findings of pediatric psoriasis, identify risk factors for severe disease, and comprehensively and consistently screen for comorbidities to refer patients to relevant specialties when necessary, ultimately enhancing patients' quality of life and improving their overall health status.