Dilemma in Heart of Darkness, Nostromo and Under Western Eyes
İkilem: Heart of Darknes Nostromo ve Under western eyes
- Tez No: 53357
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SEVDA ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: ikilem, doğa, toplum, birey, dilemma, nature, society, individual
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
oz İKİLEM : HEART OF DARKNESS. NQSTROMO VE UNDER WESTERN EYES Soyuer, Nazlı İrem Yüksek Lisans Tezi, İngiliz Dili ve Eğitimi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Doç.Dr. Sevda Çalışkan Eylül 1996, 68 Sayfa Bu tezin amacı Heart of Darkness. Nostromo ve Under Western Eves adlı romanlarında Conrad'ın çizdiği doğal, toplumsal ve birey olarak insan portrelerini incelemektir. Kahramanların yaşadıkları ikilem bu çalışmanın anahtar sözcüğü olacaktır. Ortaya koymaya çalıştığım nokta her üç kitaptaki ikilemin kahraman tarafından çözülemediğidir. Bu çalışma, üç ayrı kitaptaki üç ayrı kahramanın, Kurtz, Nostromo ve RazumoVun, kendilerine sunulan seçeneklerin eşit derecede yetersiz olması nedeniyle seçimlerini yaptıktan sonra bile ikilemlerini nasıl çözemediklerini ve bunun nedenlerini ortaya koyacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DILEMMA IN HEART OF DARKNESS, NQSTROMO AND UNDER WESTERN EYES Soyuer, Nazlı İrem M.A., English Literature Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Sevda Çalışkan September 1996, 68 pages The aim of this thesis is to trace Conrad's portrayal of man mainly in relation to nature, to the society and to himself as an individual in his three novels Heart of Darkness, Nostromo and Under Western Eyes.The dilemma each hero in each novel is faced with will be the keyword of this study. It is my contention that in these three novels whether the dilemma is caused by nature as in Heart of Darkness, society as in Nostromo. or psychological make up of the hero as in Under Western Eyes, it is unresolvable. This thesis will seek to examine how all three heroes, Kurtz, Nostromo and Razumov, fail to resolve their conflicts even after they make their choice, because the alternatives which are presented to them are equally unsatisfactory.