Kadın milletvekili adaylarının basında temsili (7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 Genel Seçimleri)
Representation of women parliament candidates in the press (June 7, 2015 and November 1, 2015 General Elections)
  1. Tez No: 533581
  2. Yazar: NİLAY HOŞAF
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERHAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, basın, siyaset, kadın, milletvekili adayları, Gender, media, politics, woman, candidates of parliament
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Kişinin dünyaya gelmesi ile birlikte başlayan toplumsal cinsiyet öğretileri birçok alanda cinsiyet eşitsizliklerini inşa eden bir durumu ortaya koymaktadır. Bu öğretiler sonucunda kadınlar ikincil konuma itilmekte ve ayrımcılığa uğramaktadır. Dolayısıyla, kadınlar çoğu alandan dışlanmakta ve ait oldukları iddia edilen alanlar ise değersizleştirilmektedir. Siyasal yapı da kadınların dışlandığı alanlardan biridir. Dünün ve bugünün siyasal yapısında kadının temsilini ve bu temsilin basındaki yansımalarını ortaya koyarak tartışmak yarının siyasal temsillerinin daha eşitlikçi olabilmesinin de önünü açmak konusundaki eylemlere bir ivme katabilecektir. Bu çalışmada, toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri bağlamında kadınların siyasal alanda temsili Dünya ve Türkiye tarihi açısından ele alınmıştır. Basının siyasal alandaki etkin kullanımından yola çıkılarak kadın milletvekili adaylarının basında yer alan haberlerdeki temsil biçimleri incelenmiştir. Bu doğrultuda, 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 Genel Seçimleri öncesinde milletvekili aday listelerinin açıklandığı tarih itibari ile farklı ideolojilere sahip olan gazetelere (Birgün, Cumhuriyet, Posta, Yeni Akit ve Yeni Şafak) ulaşılmıştır. Bu gazetelerde yer alan haberler; söylem analizi ve içerik analizi yöntemi ile incelenerek kadın milletvekili adaylarının basında temsil biçiminin toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri bağlamında ortaya koyulması amaçlanmıştır. Elde edilen veriler; erkek milletvekili adayları ile ilgili haberlerin kadın milletvekili ile ilgili haberlerden niceliksel olarak gazetelerde daha fazla yer aldığını ortaya koymaktadır. Benzer farklılıklar haberin niteliksel boyutunda da ortaya çıkmaktadır. Kadın milletvekili adayı ile ilgili olan haberlerin; başlıklarında, haber girişlerinde/spotlarında ve kelime seçimlerinde siyaset/kadın bağlamı cinsiyetçi bir söylemle ele alınmıştır. Ayrıca kadın milletvekili adayları ile ilgili haberlerin ve fotoğrafların önemli bir kısmında magazinel yaklaşımlar söz konusudur. Bu bağlamda, okur kitlesinin seçim süreçlerinde daha doğru bilgilenebilmesi için basının siyasal alanda kadın adaylar ile ilgili eşitlikçi bir tutum sergilemeleri gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Gender disciplines starting with the birth of people has been revealing gender inequality in many areas. With these disciplines men are prioritized and women are discriminated. For this reason, women alienated from multiple fields and the fields they belong are trivialized. Political structure is one of the fields women are alienated from. Arguing through revealing the representation of women and its reflections on media from the past to the present will contribute to the voice of actions made for equality in political representations in the future. In this study, in the context of gender inequality, representation of women in political structure has been addressed with regard to history of World and Turkey. On the basis of media's effective use on political area, ways of representation of women parliament candidates on media have been examined. Accordingly, starting with the public announcements of slates before June 7, 2015 and November 1, 2015 General Elections, newspapers with different ideologies (Birgün, Cumhuriyet, Posta, Yeni Akit, and Yeni Şafak) have been reached over. By analyzing these news through discourse analysis and content analysis, ways of representation of women parliament candidates on media was aimed to be presented in the context of gender inequality. According to the data obtained, news on men parliament candidates have been presented on newspapers quantitatively more than the news on women parliament candidates. Similar differences are also present in the qualitative comparison. Politics and women context has been discussed in a sexist discourse on the titles, introductions, spots and choice of words on news for women parliament candidates. Moreover, there is a magazinel approach on a significant part of news and photographs for women parliament candidates. In this regard, media needs to keep a more equitable approach so that the audience can have truer information through election process.