Sanayideki enerji yük tahmin modelleri
Short term load forecast in industry zone
  1. Tez No: 533582
  2. Yazar: ALİ NADİR KAPKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECDET ÖZÇAKAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Talep tahmini, Arima, Holt Winters, yapay sinir ağları, elektrik talebi, Demand forecasting, Arima, Holt Winters, artificial neural networks, electricity demand
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tez çalışmasında yer alan Organize Sanayi Bölgesi'nde kullanılan elektrik enerjisinin tahminlemesi Arima , Double Seasonal Holt Winter ve Yapay Sinir Ağları ile modellenmiştir. Hangi Modelin Organize Sanayi Bölgesi'nin tüketimini en iyi tahmin ettiği sorusunun cevabı aranmıştır. Organize Sanayi Bölgesi'nin 2011-2017 yılları arasındaki elektrik tüketimi saatlik olarak incelenmiştir. Mevcut verilere göre modeller oluşturulmuş, ve bu Organize Sanayi Bölgesi için en iyi model yaratılmaya çalışılmıştır. Oluşan yeni model elektrik alım satım kontratları yaparken Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi'ne güçlü bir yol gösterici olacaktır. Bunun yanında doğru talep Elektrik Üreticileri'nin kaynaklarının optimum seviyede kullanmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the estimation of the electrical energy used in the Organized Industrial Zone was investigated by Arima, Double Seasonal Holt Winter and Artificial Neural Networks. The results were compared with each other. The answer to the question of which model best estimates the electric consumption of the Organized Industrial Zone was thought. The electricity consumption between the years of 2011-2017 of the Organized Industrial Zone was examined in hourly. According to the available data, models have been created and the best model for this Organized Industrial Zone has been tried to be created. The new model will be a powerful guide to Organized Industrial Zone Management while making electricity purchase contracts. In addition, the right demand will ensure that Electricity Producers use their resources at the optimum level.