Kur'an'da Zebur: Tefsir kaynakları ekseninde bir inceleme
Zabur in the Quran a study on tafsir literature
- Tez No: 533583
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL GÖKKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Davud, Zebur, Mezmurlar, Ehl-i Kitap, Kur'an, Dawud, Zabur, Psalms, People of the Book, Quran
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Tez konumuz, Zebur'un mahiyetini İsra Suresi 17: 55, Nisa Suresi 4: 163. ve Enbiya Suresi 21: 105. ayetler çerçevesinde ele almaktır. Temel sorunlarımızdan birisi Kur'an'ın“Zebur”olarak adlandırdığı kitabın tefsir kaynaklarındaki ele alış şekli ve mahiyetiyle ilgili tartışmalara yer vermektir. Ayrıca müfessirlerin Zebur'un Kitab-ı Mukaddes'teki Mezmur nüshalarına tekabüliyeti meselesini nasıl gördüklerini incelemektir. Yöntem olarak bahsi geçen bu üç ayeti tefsir kaynaklarından inceleyeceğiz. Amacımız müfessirlerin bakış açısını kronolojik olarak yakalamak tarihsel süreç içerisinde müfessirlerin diğer kutsal kitap olan Zebur hakkındaki düşüncelerini tahlil ederek ilk dönem müfessirleri ile günümüz çağdaş dönem müfessirleri arasındaki farkı ve yaklaşım biçimini göstermek suretiyle on dört asırlık bir süreci takip etmektir. Hedefimiz İslam ve Kur'an araştırmalarında diğer kutsal metinlerle yapılan mukayeseli çalışmalara katkıda bulunmaktır. Tezimizin kapsamı zikredilen üç ayet üzerinden Zebur'un mahiyetini incelemektir. Mukatil'den, İbn Kesir'e kadar gelen müfessirlerin Zebur'un Hz. Davud'a indirilmiş kutsal bir kitap olduğunu söylemekle yetindikleri görülmektedir. Klasik dönemde Bikai gibi bir kısım müfessirler Kitab-ı Mukaddes'teki Mezmurlar kitabına referanslarda bulunur. Bu yaklaşım çağdaş dönem müfessirlerinde daha bariz görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The subject of our thesis is to investigate Zabur in the Ouran that takes part in Surah al-İsra 17: 55, Surah an-Nisa 4: 163 and Surah Anbiya 21: 105. One of our questions is if it is possible to argue that“Zabur”in the Quran is psalms in Tafsir literature. Our offer for the solution is to find out the answer in literature by scanning those three verses from the source of commentaries. Our aim is to catch the views of the commentators chronologically, to analyse the thoughts of the commentators about the other holy book Psalms in the historical process, to demonstrate the difference and the approach form between the first term commentators and the contemporary commentators hence to follow the process that lasts fourteen centuries. In this context our purpose is to contribute to the comparative studies made with other sacred texts in Islamic and Quranic research. The content of our thesis is to study the nature of the Zabur through three verses mentioned above. It has been seen that all commentators from Muqatil to modern times said that the Psalms is a holy book sent to the prophet Davud. It is known that one of the next term commentators Biqai considered the holy book and has made long quotes and has shown the book of Psalms as a reference. Some of the later commentators said that the Zebur mentioned in Quran is Psalms that Jews and Christians have, as Biqai did. It seems that there is a difference in the approach of the first term commentators and the present contemporary commentators. Commentators, being in the first place Holy Scripture, in point of using resource of People of the Book what it be monitored to become different their approaches and methods.