Açık ve robot yardımlı renal transplantasyon yapılan hastaların postoperatif erken dönem yaşam kalitelerinin karşılaştırılması: prospektif gözlemsel çalışma
Comparison of postoperative early period quality of life of patients with open and robot assisted kidney transplantation: a prospective observational study
  1. Tez No: 533642
  2. Yazar: MİTHAT EKŞİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: End stage renal disease, Open kidney transplantation, Robot assisted kidney transplantation, Quality of life
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Amaç : Son dönem böbrek yetmezliği sebebiyle açık ve robot yardımlı renal transplantasyon yapılan hastaların preoperatif ve postoperatif erken dönem hayat kalitelerinin karşılaştırılması ve hayat kalitesi üzerine etkili parametrelerin belirlenmesi. Gereç ve Yöntem : Haziran 2016 - Aralık 2018 tarihleri arasında, açık veya robot yardımlı renal transplantasyon yapılan hastalar, dahil edilme ve dışlanma kriterleri dikkate alınarak çalışmaya dahil edildi. İki gruba ait preoperatif, peroperatif, postoperatif veriler prospektif olarak toplandı. Preoperatif ve postoperatif 30. günde hayat kalitesi değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya açık renal transplantasyon yapılan 69 ve robot yardımlı renal transplantasyon yapılan 60 hasta dahil edildi. Robot yardımlı renal transplantasyon yapılan grupta daha düşük yaş ve ASA skoru tespit edildi. Açık renal transplantasyon grubunda daha kısa total iskemi süresi saptanırken, robot yardımlı renal transplantasyon grubunda daha düşük miktarda kan kaybı ve daha küçük insizyon uzunluğu tespit edildi. Robot yardımlı renal transplantasyon yapılan grupta daha kısa dren çekilme ve hastanede kalış süresi tespit edildi. Fiziksel komponent özeti için, 2 gruba ait preoperatif ve postoperatif değişimin birbiri ile kıyaslanması neticesinde robot yardımlı renal transplantasyon grubunda anlamlı iyi sonuçlar elde edildi. Sonuç: Robot yardımlı renal transplantasyon yapılan hastaların postoperatif erken dönemdeki hayat kaliteleri açık renal transplantasyon uygulanan hastalara göre daha iyidir. Anahtar kelimeler : Son Dönem Böbrek Yetmezliği, Açık renal transplantasyon, Robot yardımlı renal transplantasyon, Hayat kalitesi
Özet (Çeviri)
Aim: To compare the quality of life of patients undergoing open and robot assisted kidney transplantation due to end stage renal disease in the preoperative and early postoperative period and to determine the effective parameters on quality of life. Materials and Methods: Patients who underwent open or robot assisted kidney transplantation between June 2016 and December 2018 were included in the study, taking into consideration the inclusion and exclusion criteria. Preoperative, peroperative and postoperative data of 2 groups were collected prospectively. Quality of life assessment was performed preoperatively and at the postoperative 30. day. Results: Sixty nine patients who underwent open kidney transplantation and 60 patients who underwent robot assisted kidney transplantation were included in the study. A lower age and ASA score were detected in the robot assisted kidney transplantation group. While shorter total ischemia time was determined in the open renal transplantation group, a lower amount of blood loss and smaller incision length were detected in the robot assisted group. Shorter drain removal and hospitalization period were determined in the group with robot assisted kidney transplantation. For the mental component summary, no significant difference was observed with respect to the preoperative and postoperative changes of the 2 groups. Significant better results were obtained in the robot assisted group for physical component summary. Conclusion: In the early postoperative period, robot assisted kidney transplantation provides better patient comfort compared to open kidney transplantation.