Tiroid hastalıkları ile serum irisin hormonu arasındaki ilişki
- Tez No: 533644
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESMA GÜLDAL ALTUNOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: İrisin hormonu, Hipotiroidi, Hipertiroidi, Ötiroidi, İrisin, Hypothyroid, euthyroid, hyperthyroid
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Tiroid hastalıkları tüm Dünya'da ve ülkemizde sık görülen, önemli morbidite ve mortalite oluşturabilen ve tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bu çalışmada amacımız, tiroid hastalıklarının semptomlarının erken tespitinde, tanısında ve takibinde İrisin hormonunun kullanılabilirliğinin araştırılması ve tiroid hastalıklarının tanısında ve tedavi takibinde kullanılabilecek yeni moleküllerin bulunmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, 02.15.2018 – 06.15.2018 tarihleri arasında Sağlık Bilimler Üniversitesi İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları ve Endokrin Poliklinikleri'nde hipotiroidi ve hipertroidi tanısı alan hastalar ile tiroid hastalığı olmayan kontrol grubu arasında yapılmıştır. Hastaların İrisin Hormonu ölçümü, Sağlık Bilimler Üniversitesi İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Biyokimya Kliniği'nde gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya polikliniğe başvuran, tiroid hastalıkları açısından yeni tanı alan 30 hipotiroidik ve 28 hipertiroidik hasta alındı. 28 ötiroid birey kontrol grubu olarak alındı. Gebe, tiroid hastalığı tedavisi için ilaç kullanan, diabetes mellitus, obezite, akut enfeksiyon, kronik böbrek yetmezliği, akut vasküler olay, metabolik sendrom ve malignite hikayesi olanlar çalışmaya dahil edilmedi. Bulgular: Çalışmamıza alınan tiroid hastaları ve kontrol grubu bireylerin serum irisin düzeyleri ELISA yöntemiyle çalışıldı. Hipotiroidik, ötiroidik ve hipertiroidik hasta gruplarının serum irisin düzeyleri ile TSH düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Kontrol ve hasta gruplarının sT4 ve sT3 seviyesi ile serum irisin düzeylerinin kendi aralarında karşılaştırılması sonucunda istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. Anti-TPO, anti-TG, ALT ve CK ile irisin hormonu düzeyleri arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı. Sonuç: İrisin hormon düzeyi ile TSH, sT3 ve sT4 arasındaki güçlü ilişki görülmektedir. Tiroid hastalıklarının tanısında ve takibinde direkt ve dolaylı olarak x kullanılan diğer parametreler ile serum irisin hormonu arasındaki ilişkinin net olarak ortaya çıkarılabilmesi için daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Thyroid diseases are common in the world and in our country,is a disease that can cause mortality and can be treated. In this study, our aim is thyroidearly detection, diagnosis, and follow-up of the diseasein the diagnosis and follow-up of thyroid diseases the presence of new molecules that can be used. Materials and Methods:This study was conducted in between 02.15.2018 - 06.15.2018 Health Sciences University Istanbul Education and Research Hospital Internal Medicine and Endocrine Patients diagnosed with hypothyroidism and hyperthyroidism in outpatient clinics with no thyroid disease control group. Irisin Hormone Measurement of Patients, Health Sciences University Istanbul Training and Research Hospital Biochemistry Clinic. Thirty hypothyroid and newly diagnosed thyroid diseases were included in the study. 28 hyperthyroid patients were taken. 28 euthyroid individuals were taken as control group. Pregnant, thyroid disease drug for the treatment of diabetes, diabetes mellitus, obesity, acute infection, chronic kidney those who have a history of failure, acute vascular event, metabolic syndrome and malignancy not included. Results: In our study, thyroid patients and control group individuals had iris levels were studied by ELISA method. Hypothyroid, euthyroid and hyperthyroid patients There was a statistically significant difference between serum iris levels and TSH levels. The levels of sT4 and sT3 and serum iris levels between the control and patient groups There was a statistically significant difference between the two groups. A statistically significant difference between anti-TPO, anti-TG, ALT and CK levels no relationship was found. Conclusion: Irisin hormone level and TSH, sT3 and sT4 between the strong relationship is seen. Thyroid with other parameters used directly and indirectly in the diagnosis and follow-up of more comprehensive in order to make clear the relationship between serum iris's hormone studies are needed. xii