Hipotiroidi ve serum irisin düzeyleri
- Tez No: 653226
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA SANCAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: klinik hipotiroidizm, subklinik hipotiroidizm, irisin, clinical hypothyroidism, subclinical hypohyiroidism, irisin
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Tiroid hormonları ve irisinin her ikisinin de enerji harcanmasını arttırdığı ve yağ dokusunu kahverengileştirdiği gösterilmiştir. Tiroid hormonları irisinden etkilenmişçesine bazal metabolik hızın regülasyonunda ve termogenezde önemli bir rol oynar ya da tam tersine irisin; tiroid hormon fonksiyonlarından etkileniyor olabilir. Bizim bu çalışmadaki amacımız; termogenezis ve enerji tüketimini benzer yönde etkileyen ve benzer fizyolojik yolakları kullandıkları gösterilmiş olan irisin ile tiroid hormonları arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya SBÜ Fatih Sultan Mehmet SUAM Endokrinoloji ve İç Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran 30 yeni tanı alan klinik/subklinik hipotiroidi hastaları ve benzer yaş aralığı ve demografik özelliklere sahip 20 sağlıklı kontrol alındı. Hastaların TSH, sT3, sT4, anti-TPO, anti-TG, akş, HbA1c, Total Kolesterol, LDL kolesterol, HDL kolesterol, Trigliserid ve irisin düzeylerine bakıldı. Hastaların BMI hesaplandı. BULGULAR: Araştırmaya dahil edilen hasta ve kontrol grubunun yaş, boy ve BMI özellikleri benzerdi. Subklinik hipotiroidi, klinik hipotiroidi hasta gruplarında tanı konulduğundaki serum irisin düzeyleri ile gerekli tedaviler sonrası ötiroid hale geldiklerindeki serum irisin düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı (p:0,105). Hipotiroidik (subklinik+klinik) hasta grubu öncesi serum irisin düzeyleri ve kontrol grubunun irisin düzeyleri arasında istatiksel olarak sınırda anlamlı fark saptanmıştır. Kontrol grubunda irisin ile TSH arasında anlamlı negatif korelasyon mevcuttu. SONUÇ: Bu çalışmanın sonucunda irisin düzeyleri hipotiroidizmli hastalarda düşük saptandı. Fakat buna rağmen hipotiroidizm levotiroksin tedavisi ile düzeltildikten sonra irisin düzeylerinde yükselme olmadı. Çalışmamız sonucunda anlamlı bir fark tespit edilememesinin nedeni sınırlımve az sayıda hastanın çalışmaya dahil edilmesi, serum irisin düzeyini etkileyen bireysel, çevresel ve metabolik çeşitli faktörlerin bulunması olabilir.
Özet (Çeviri)
Both, thyroid hormones and irisin increase energy expenditure and induce browning of adipose tissue. Thyroid hormones play an important role in the regulation of basal metabolic rate and in termogenesis, which are likely to be affected by irisin. Or, conversely, irisin may be affecting a thyroid function. The aim of our study, evaluate the relationship between throid hormones and irisin which are likely to affect in termogenesis and energy expenditure and use same pathway. METHODS: Thirty patients who admitted Çalışmaya SBÜ Fatih Sultan Mehmet SUAM Endocrinology and İnternal Medicine outpatient clinic with a new diagnosis of subclinical/clinical hypothyroidism and twenty healthy individuals who had a similar age range and similar demographic characteristics were enrolled. At fasting stated glucose, HbA1c, total cholesterol, , LDL cholesterol, HDL cholesterol, Trigliserid, irisin, anti-TPO, anti-TG and thyroid function tests were studied. BMI of patients was calculated. RESULTS: There were not difference on age, height and BMI between two groups that were included in the research. There is no statistically significant difference between the serum irisin levels in the patients groups of subclinical hypothyroidism, clinical hypothyroidism at the time of the diagnosis and when they were euthyroid after the treatment (p:0,105). There was a statistically significant borderline difference between hypothyroid grup (subclinical and clinical) and control group irisin levels. There was a significant negative correlation between irisin and TSH in the control group. CONCLUSION: As a result of this study, irisin levels were found to be low in patients with hypothyroidis. However, irisin levels did not increase after the hypothyroidism was corrected with levothyroxine treatment. In our study why there is no significant difference in the results are the study included limited and small number of patients and there may be varios individual, environmental and metabolic factors which effect the serum irisin levels.