Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi sigara bırakma polikliniğine başvuran hastaların 5 yıllık süreçteki sigara bırakma durumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of smoking status for 5 years of the patients who applied to smoking cessation polyclinic in Ankara Training and Research Hospital
- Tez No: 533647
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU YENGİL TACİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sigara Bırakma, Sigara Bağımlılığı, Tütün, Smoking Cessation, Smoking Addiction, Tobacco
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Bu çalışma ile Aile Hekimliği Kliniği bünyesinde hizmet vermekte olan sigara bırakma polikliniğine 2012 yılı içerisinde başvuran hastaların 5 yıl sonraki sigara kullanım durumlarını değerlendirmek, başarı oranlarını hesaplamak, nüks yaşayan hastaların sigara bırakma polikliniğimize yeniden başvurma isteklerini değerlendirerek sigara bırakmayı tekrar düşünmesini sağlamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 1 Ocak 2012-31 Aralık 2012 tarihleri arasında Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniğine başvuran 336 hastadan, ilk gelişlerinde elde edilen bilgiler doğrultusunda doldurulan dosyaları incelenerek hangi tedavinin başlandığı ve bağımlılık düzeyinin tespit edilmesini takiben iletişim bilgileri olan ve anketimiz hakkında bilgi verildikten sonra katılmayı kabul eden 149 hasta dahil edildi. Anket çalışması, 15 Kasım 2017-20 Aralık 2017 tarihleri arasında, hastaların telefonla aranarak şu anki durumlarının sorgulanması ve değerlendirilmesi şeklinde yapıldı. Dosya taranması ve telefonla anket doldurma yöntemi kullanıldı. Bulgular: 5 yıl önce sigara bırakma polikiniğine başvuranların verdiğimiz tedaviyle sigara bırakma oranı %7,4; 5 yıl sonunda toplam sigara bırakma oranı %18,8'di. Polikliniğimize gelen katılımcıların sosyodemografik özelliklerinin ve sigara kullanım özelliklerinin sigara bırakmalarında anlamlı etkiye neden olmadığı görüldü. Polikliniğe geliş sayısının fazla olması 2012 yılında bırakma oranını arttıran faktörlerdendi fakat bu durum 5 yıl sonunda etkili değildi. İlaç temin etme şekline baktığımızda ilacı ücretsiz alanlarda 2012 yılı sigara bırakma oranı istatiksel olarak anlamlıydı (p=0,039). 5 yıl sonundaki sigara bırakma oranına ilaç temin etme şeklinin ve verilen tedavinin etkisi olmadığı görüldü. Sonuç: Sigara bırakma polikiniklerinde verdiğimiz tedavi başarıyla sonuçlanmış olsa bile hasta takibi nüks önlenmesi için gereklidir. Sigara bırakma polikliniklerinde sigaraya başlamamış olanların korunması; bağımlılar için polikliniğe ulaşımının sağlanması, ilaç tedavisi almaları ve kontrolleri, başarı sonrası nüks engellenmesi için aralıklı görüşme bir bütün olarak ele alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate smoking status of the patients after five years who applied to the smoking cessation polyclinic serving in the Family Medicine Clinic in 2012 and to calculate the success rates, to evaluate the desires of patients whose illnesses relapsed for re-application to the smoking cessation polyclinic and to help to re-think the smoking cessation. Materials and Methods: The study included 149 of 336 patients who applied to Ankara Training and Research Hospital Smoking Cessation Polyclinic between 1 January 2012 and 31 December 2012. Firstly, the information about patients was examined in order to determine the treatment level and the level of dependence from their files that was filled at the first application of the patients to the polyclinic. After that, a total of 149 patients whose contact information was available and who agreed to participate after being informed about our questionnaire were included in the study. The survey was conducted between 15 November 2017-20 December 2017 by calling the patients by telephone and questioning their current status. File scanning and telephone survey method were used. Results: Smoking cessation rate of patients who applied to the smoking cessation polyclinic 5 years ago was 7.4%; at the end of 5 years, total smoking cessation rate is 18.8%. It was obtained that the sociodemographic characteristics and the smoking characteristics of the participants who were admitted to our polyclinic didn't have a significant effect on smoking cessation. The high number of visits to the polyclinic was one of the factors that increased the cessation rate in 2012 but this factor was not effective after 5 years. When we looked at the way of supplying the drug, smoking cessation rate of patients who supplied the drug free was statistically significant in 2012 (p = 0.039). At the end of 5 years, the way of supplying the drug and treatment were not effective on the smoking cessation rate. Conclusion: Patient follow-up is necessary to prevent relapse, even if our treatment in smoking cessation polyclinic has been successfully completed. Interdisciplinary interview should be handled in smoking cessation polyclinic as a whole for the protection of those who do not start smoking, for providing access to the polyclinic for addicts, for receiving medication treatment and controlling and preventing relapse after success.