Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi sigara bırakma polikliniğine başvuran hastaların 1-3 yıllık süreçteki sigara bırakma durumları
Status of cigarette usage in 1-3 years of the patients who attempt to smoking cessation polyclinic of the Ankara Training and Research Hospital
- Tez No: 466990
- Danışmanlar: UZMAN İSMAİL ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Tütün, Sigara bırakma, 1-3 Yıllık Süreç, Tobacco, Smoking Cessation, 1-3 Years Process
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Amaç: Çalışmamızın amacı; sigara bırakma polikliniğine gelen hastaların 1-3 yıllık süreçteki sigara durumunu tespit etmek, elde edilen bilgiler ışığında başarı oranlarını hesaplamak, sigara bırakma sürecine negatif ve pozitif etki eden faktörleri belirlemek ve böylece tütün kontrolü yöntemlerine katkıda bulunarak sigara bırakma girişimlerinin başarısını artırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ocak 2014-Aralık 2015 tarihleri arasında Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği bünyesinde hizmet vermekte olan Sigara Bırakma polikliniğine başvuran, ilk gelişlerinde elde edilen bilgiler doğrultusunda doldurulan dosyaları incelenerek hangi tedavinin başlandığı ve bağımlılık düzeyinin tespit edilmesini takiben telefonla ulaşılabilen ve anketimiz hakkında bilgi verildikten sonra katılmayı kabul eden 583 hasta dahil edilmiştir. Anket çalışması, 20.01.2017-04.03.2017 tarihleri arasında hastaların telefonla aranarak şu anki durumunun sorgulanması ve değerlendirilmesi şeklinde yapılmıştır. Dosya taranması ve telefonla anket doldurma yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Polikliniğimize gelen hastaların; yaş, cinsiyet, aylık gelir, medeni durum, çocuk sayısı, meslek, sigaraya başlama nedeni, paket/yıl olarak kullanım miktarı gibi özelliklerinin sigara bırakmalarında anlamlı etkiye neden olmadığı görüldü. NRT için sigara bıraktırma başarısı %59,7, Bupropion için %71,3 ve vareniklin için %72,9 olarak saptandı. Farmakoterapi başlanmayan hastalarda ise sigara bırakma oranı %32,5 olarak görüldü (p=0,00). 1-3 yıllık başarıyı anlamlı olarak olumlu etkileyen faktörler ise, 18 yaşından sonra sigaraya başlamış olmak (p=0,029), farmakoterapi verilmesi ve bu tedaviyi 1 aydan fazla kullanmak (p=0,00), polikliniğe daha fazla gelmiş olmak (p=0,00), sigara bırakma günü olarak 11 veya daha fazla gün belirlemek (p=0,00), telefonla aranmak (p=0,00), aile veya arkadaş desteği almak (p=0,00), düzenli spor yapmak (p=0,00) ve alkol kullanmamak (p=0,00) olarak belirlendi. Sonuçlar: İnsan sağlığı açısından önemli engellerden biri olan sigara ile mücadele etmek, sigaraya başlamayı engellemek, sigara kullananların bırakmasınaiii yardım etmek ve bırakanların tekrar başlamasına engel olmak son derece önemlidir. Bu konudaki yol gösterici çalışmalar sigarayı bırakmada kararlılığın, desteğin ve sıkı takibin önemini ortaya koymaktadır. Sigara bırakma polikliniklerinde elde edilecek başarı oranları, bu çalışmaların yol göstericiliği sayesinde olması gereken noktaya gelecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Our study aims to determine the status of cigarette usage in 1-3 years of the patients who attempt to smoking cessation polyclinics, to calculate their success rates in consideration of the obtained information, to determinate negative and positive affecting factors on smoking cessation process and thus to increase the success of smoking cessation initiatives by contributing to tobacco control methods. Materials and Methods: 583 patients; who applied to the smoking cessation polyclinic of the Ankara Training and Research Hospital Family Medicine Clinic between January 2014 and December 2015 and who can be contacted by telephone after examining the completed files according to the information obtained at their first visit and determining the level of addiction and the beginning of the treatment and who given consent to participate after being informed about our questionnaire were included in the study. The questionnaire study was conducted between 20.01.2017-04.03.2017 by calling the patients by telephone and questioning and evaluating the current smoking usage situation. Files are analyzed and questionnaire are filled on the phone call. Findings: Age, gender, monthly income, marital status, number of children, occupation, reason for start smoking, pack / year tobacco use of the patients did not have any statistically significant effects on smoking cessation. Smoking cessation success rates for NRT, for bupropion and for varenicline were 59,7%, 71,3%, 72,9% respectively. The rate of smoking cessation was 32,5%in patients who did not start pharmacotherapy (p=0,00). The factors which significantly affected 1-3 year success rate positively were; being started smoking after age 18 (p=0,029), pharmacotherapy and using this treatment for more than 1 month (p=0,00), more frequent polyclinic visit (p=0,00), to appoint smoking cessation day 11 or more days later (p=0,00), to receive phone calls from the proffesionals (p=0,00), family or friend support (p=0,00), to do physical exercise (p=0,00), and not to use alcohol (p=0,00). Results: To struggle with smoking, to prevent start smoking, to help current users to quit and stop smoking again is one of the major obstacles for human healthv and extremely important. Studies on this issue reveals the importance of determination, support, close follow-up for smoking cessation. Under the guidance of these studies, the success rates in smoking cessation outpatient clinics would achieve the point which is required.