Interspousal communication in a problem solving situation
Bir problem çözme durumunda eşlerarası iletişim
  1. Tez No: 53366
  2. Yazar: NURAY TAŞTAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OLCAY İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Eşlerarası iletişim, anlaşarak/görücü usulü evlilikler, İletişim Çatışma Durumu”. vııı, Interspousal communication, self- selected/arranged marriages, Communicational Conflict Situation”. v
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
öz BÎR PROBLEM ÇÖZME DURUMUNDA EŞLERARASI ÎLETÎŞÎM Taştan, Nuray Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Olcay îmamoğlu Ocak 1996, 101 Sayfa Bu çalışmada bir problem çözme durumunda eşlerarası iletişim üç temel soruyla incelenmiştir: a) Eşlerarası iletişimin olumluluk derecesinde cinsiyet ve evlilik tipi (görücü usulü ve anlaşarak) açısından farklar var mı? b)Eğer bazı eşler kullandıkları haritada sorun olduğunu farkederlerse, iletişimin olumluluk derecesinde bu sorunu sezmeye bağlı olarak nasıl bir fark olur? c) Bir problem çözme durumunda, haritada sorun olduğunu farketme ve haritada vısorun olduğunu farketmeme durumlarında iletişimin olumluluk derecesi- açısından cinsiyet farkı var mı? Örneklem, 55 evli çiftten oluşmuştur. Evliliklerin 23' ü görücü usulü, 32' si anlaşarak yapılan evliliklerdi. Eşlerin iletişimi“İletişim Çatışma Durumu”diye anılan problem üstünde çalışırlarken, gözlenmiş ve videoya kaydedilmiştir. Daha sonra gözlenen ve kaydedilen iletişim seyredilip, araştırma için oluşturulan gözlem formu üzerinde değerlendirilmiştir. Sonuçlara göre, eşler haritada sorun olduğunu farketme durumunda farketmeme durumuna oranla daha fazla olumlu iletişime girmişlerdir ve anlaşarak evlenen çiftler haritada sorun olduğunu farketmeme durumunda görücü usulü evlenen çiftlere oranla daha fazla olumlu iletişimde bulunmuşlardır. Sonuçlar eşlerarası iletişim açısından cinsiyet farkı olduğunu da ortaya koymuştur: Kadınlar haritada sorun olduğunu farkettikleri durumda erkeklere oranla daha fazla olumlu iletişim göstermişlerdir. vı ıSonuçlar, Türk kültüründe eşlerarası iletişimin önemi açısından tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTERS POUSAL COMMUNICATION IN A PROBLEM- SOLVING SITUATION Taştan, Nuray M.S., Department of Psychology Supervisor: Prof. Dr. Olcay îmamoğlu January 1996, 101 pages In this study, interspousal communication in a problem-solving situation has been investigated within the framework of three basic questions: a) Are there differences in the positivity levels of interspousal communication in terms of gender, and type of marriage (arranged and self-selected)? b) If some spouses become aware of the problem on the map used, then how does the positivity of communications differ according to 111this awareness of the problem? c) In relation to a problem-solving situation, is there a gender difference in the positivity level of communications as a function of their realization that there might be a problem on the map? The sample consisted of 55 married couples. Twenty-three of the marriages were arranged while 32 were self-selected. Communication of the spouses was recorded on videotape as they worked on the problem known as the“Communicational Conflict Situation”. Then the observed and recorded communications were watched and evaluated on an observational form developed for the investigation. According to the results, spouses undertook more positive communication when they realized that a problem existed on the map than the case when they did not;' couples in self - selected marriages undertook more positive communication than those in arranged marriages in case when they did not realize that a problem existed on the map. The results also IVrevealed a gender difference in interspousal communication. The women undertook more positive communication than the men in the case of realizing that a problem exists on the map. The results were discussed in terms of the importance of the interspousal communication in the Turkish culture.