Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklara kavram öğretiminde sıklaştırılmış ve dağıtılmış denemelerle öğretimin etkililik ve verimliliklerinin karşılaştırılması
The comparison of effectiveness and efficiency of distributed and massed trials instruction in teaching concepts to children with ASD
- Tez No: 463450
- Danışmanlar: PROF. DR. SEZGİN VURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, Ayrık Denemelerle Öğretim, Sıklaştırılmış Denemelerle Öğretim, Dağıtılmış Denemelerle Öğretim, Autism Spectrum Disorders, Discrete Trial Teaching, Massed Trial Instruction, Distributed Trial Instruction
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zihinsel Engelliler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ADÖ genellikle sıklaştırılmış denemelerle öğretim (SDÖ), dağıtılmış denemelerle öğretim (DDÖ) ve serpiştirilmiş denemelerle öğretim (SEDÖ) olmak üzere üç yolla sunulmaktadır. Bu araştırmada OSB olan çocuklara kavram öğretiminde SDÖ ve DDÖ'nün etkililiği ve verimliliği karşılaştırılmıştır. Ayrıca çalışmaya katılan çocukların devam ettiği uygulama birimindeki öğretmenlerin, bu çalışmada belirlenen hedef davranışlara, kullanılan yöntemlere ve elde edilen bulgulara ilişkin görüşleri belirlenmiştir. Araştırmada uyarlamalı dönüşümlü uygulamalar modeli kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları yaşları 4-5 arasında değişen ve OSB tanısı olan dört erkek çocuktur. Araştırmanın bulguları; dört öğrencide de DDÖ'nün SDÖ'ye göre daha etkili olduğunu göstermektedir. Öğrencilerin hiçbiri SDÖ ile öğretilen kavramlarda ölçütü karşılar düzeyde performans sergilememiştir. DDÖ oturumları tamamlandıktan 8, 9 ve 10 hafta sonra toplanan izleme verileri öğrencilerden ikisinin edindikleri kavramları koruduklarını göstermektedir. Öğrencilerin devam etmekte olduğu uygulama biriminde görev yapan öğretmenlerden toplanan sosyal geçerlik verileri, öğretmenlerin dağıtılmış denemelerle öğretime ilişkin daha olumlu görüşleri olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Discrete trial instruction is usually presented in three ways: massed trial instruction (MTI), distributed trial instruction (DTI) and task interspersal (TI). The aim of this research is to compare the efficacy and effectiveness of MTI and DTI in concept teaching to children with ASD. The participants of the study are four children with diagnosis of ASD and their ages range from 4-5 years. Experimental design of the study is adapted alternating treatments design which is one of the models of single-subject research. The total number of weekly trials set for the subject in the MTI was conducted one day a week. In DTI, the same number of trials for the subject was conducted in four instruction sessions with equal number of trials with MTI throughout four days of the week. All of the subjects reached the mastery criterion more quickly during DTI. The maintenance data was collected after 8, 9 and 10 weeks from the completion of the teaching sessions of the research. Considering this data, two of the subjects maintained the concepts. Social validity data collected from teachers who work with children in Developmental Support Unit in the university. This data shows that teachers have positive opinions about DTI.