A Realistic conception of morality
Gerçekçi bir ahlak anlayışı
- Tez No: 53365
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET İNAM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Ahlaksal Gerçekçilik, Sezgicilik, Bilişselciiik, Karşı Bilişselcilik, Doğalcılık, Karşı Doğalcılık, Temellendirmecilik, Tutarlıkçıiık, Yararcılık, Nesnelcilik, öznelcilik. IV, Moral Realism, Intuitionism, Cognitivism, Noncognitivism, Naturalism, Nonnaturalism, Fdundatiohalism, Coherentism, Utilitarianism, Objectivism, Subjectivism. m
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZ GERÇEKÇİ BÎR AHLAK ANLAYIŞI Cengiz, Erdal Doktora, Felsefe Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet İnam Haziran 1996, 152 sayfa Bu çalışmanın amacı ahlaksal gerçekçiliği savunmaktır. Ahlaksal bilginin deneysel temelini sağlayan ahlaksal olguların olduğunu, ahlaksal yargıların doğruluk değeri olduğu için bilişsel içerikleri de olduğu ve nesnel bir değer kuramının etikteki gerçekçiliğin bir bileşeni olarak oluşturulabileceği savlanmaktadır. Ayrıca, çağdaş bilgikuramsal yaklaşımlar arasındaki temel karşıtlıklar tartışılmakta ve çağdaş etik kuramlarının temel çizgileri incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A REALISTIC CONCEPTION OF MORALITY Cengiz, Erdal Ph.D., Department of Philosophy Supervisor: Prof. Dr. Ahmet İnam June 1996, 152 pages The main purpose of this thesis is to defend moral realism. It claims that there are moral facts which provide empirical basis for moral knowledge, and that moral judgements have cognitive content in the sense that they have truth values, and that an objective theory of value may be constructed as a component of realism in ethics. The thesis also discusses main controversies in contemporary epistemological approaches and surveys the main tenets of contemporary ethical theories.