İslam and the new world order
İslam ve yeni dünya düzeni
- Tez No: 53367
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜSEYİN BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Batı, İslam, Yeni Dünya Düzeni, Güvenlik, Demokrasi, The West, Islam, New World Order, Security, Democracy
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
öz SSLAIVI VE YENİ DÜNYA DÜZENİ Alexander J.G. Rooke Yüksek Lisans, Uluslarası ilişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Döç. Dr. Hüseyin Bağcı Eylül 1996, 144 sayfa Bu tez, Yeni Dünya Düzenine engel teşkil ettiği öne sürülen islam düşüncesini değerlendirmekte ve Yeni Dünya Düzenini Batının sadece kendi varlığını mülahaza etmesinden başka birşey olmadığını savunmaktadır. Bu iddialara göre, İslam Batının güvenliğini tehdit eden Komünizmin yerini almıştır ve bunun sonucu bir medeniyet çarpışması kaçınılmazdır. Bu tezde bu kayıpların sebepleri araştırılmış ve öne sürülen iddialarınvi geçersizliği ortaya konulmuştur. Dinden daha başka etkin unsurları bulunmayan Müslüman ülkelerdeki demokrasi yetersizliğinden bahsederken aynı zamanda İslam ilkelerinin demokrasiye zıt ve gelişmeye engel olma düşüncelerine de karşı çıkmaktadır. İslamın“anti-Batı”olması fikrinin tarihsel bir bilinçlenmenin olduğunu ürünü tartışmaktadır.
Özet (Çeviri)
İÜ ABSTRACT SSLASV1 AND THE MEW WORLD ORDER Rooke, Alexander J.G. M.Sc, Department of International Relations Supervisor: Asst. Prof. Hüseyin Bağcı September 1996, 144 pages This thesis evaluates the idea of Islam being an impediment to the New World Order. It defines the New World Order, such as it is, and argues that it is no more than a piece of Western self- consciousness. In response to the ideas that Islam has replaced Communism as the greatest peril to Western security and that civilizational clash is inevitable, the thesis seeks out the causes for these concerns, and demonstrates the invalidity of these assertions. It attacks the idea of Islam being both antithetical toiv democracy and an impediment to its growth, while at the same time explaining the inadequacies of democracy in Muslim countries in terms of factors other than religion. The view of Islam being anti- Western is argued to be a product of historical awareness.