Bulgarian security policies during the post-cold war era
Soğuk savaş sonrası dönemde Bulgaristan'ın güvenlik politikaları
- Tez No: 53368
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜSEYİN BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Bulgaristan, Bulgaristan'ın ulusal güvenliği, NATO genişlemesi, AB'nin genişlemesi, Balkanlar, Yugoslavya sorunu, bütünleşme, işbirliği. iv, Bulgaria, Bulgarian national security, NATO Enlargement, EU Enlargement, Balkans, Yugoslav Conflict, integration, co-operation. Ill
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
öz SO?UK SAVAŞ SONRASI DÖNEMDE BULGARİSTAN'IN GÜVENLİK POLİTİKALARI MELEK, Mete Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi. Doç. Dr. Hüseyin Bağcı Ekim 1996, 134 sayfa Bu çalışma, Bulgaristan'ın Soğuk Savaş sonrası dönemde uyguladığı“iki- yanlı”güvenlik politikalarını incelemektedir. Bulgaristan'ın Soğuk Savaş sonrası dönemdeki güvenlik kaygılan radikal bir değişime uğramış olan küresel ve bölgesel siyasi çevrenin bir yansıması olarak tanımlanabilir. Çalışılan dönem içerisinde, Sovyetler Birliği çökmüş, Varşova Paktı ve COMECON dağılmıştır. Yugoslavya'nın dağılması ile birlikte de, Balkanlardaki devlet sayısı beşten dokuza çıkmış, ve Yugoslavya sorunu bölgenin en önemli güvenlik sorunu halini almıştır. Bulgaristan, kendi içinde de siyasi ve ekonomik bir değişim sürecine girmiştir. Bütün bu faktörler Bulgaristan'ın güvensizlik ve savunmasızlık algılamalarım arttırmıştır. Bunların doğal bir sonucu olarak Bulgaristan ulusal güvenlik politikasını yeniden tanımlamış ve“iki-yanlı”bir güvenlik politikası uygulamaya başlamıştır. Bir yanda, ulusal güvenliğin uluslararası ve ülkesel boyutunun sağlanması için Batılı güvenlik ve ekonomik örgütleri (NATO, AB ve BAB) ile bütünleşme sürecine girilmiştir. Diğer yanda ise, ana amaç Balkanlar'da düzenin ve güvenliğin tesisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu amacın gerçekleşmesi için, bütün komşularla işbirliğinin sağlanması Bulgaristan'ın bölgesel güvenlik politikasının anahtar faktörü olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BULGARIAN SECURITY POLICIES DURING THE POST-COLD WAR ERA MELEK, Mete M.S., Department of International Relations Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hüseyin Bağcı October 1996, 134 pages This study analyzes the“two-sided”security policies of the Bulgarian state during the post-Cold War Era. Bulgarian security concerns during the post-Cold War era could be determined as a reflection of a radically changed global and regional political environment. During the period in question, the Soviet Union demised, the Warsaw Pact and the Council for Mutual Economic Assistance were abolished. Moreover, as a result of the demise of Yugoslavia, the number of states in the Balkans increased from five to nine and the Yugoslav conflict appeared as the basic source of instability in the region. Internally, Bulgaria entered into a period of transition both politically and economically. All these factors increased Bulgarian perception of insecurity and vulnerability. Consequently, Bulgaria redefined its national security policy and thus started to pursue a“two-sided”security policy. On one side, both the international and internal dimensions of the national security has been sought in integration with the Western security and economic organizations, i.e. in NATO, in EU and in WEU. On the other side, the main focus is the stability and security in the Balkan region. Hence, co-operation with all neighbors became the key factor of Bulgarian regional security policy.