Bir iç ses çağrısı olarak Clarissa Pincola Estes'in Kurtlarla Koşan Kadınlar kitabına feminist bir yaklaşım
A femnist approach to women who run with the wolves by Clarissa Pincola Estes as an invitation for women to find their inner voice
- Tez No: 533733
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİR ÖZEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Psikanaliz, Mitoloji, Feminizm, Anaerki, Ataerki, Tanrıça, Psychoanalysis, Mythology, Feminism, Matriarchy, Patriarchy, Goddess
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
Bu çalışmanın amacı, Clarissa Pincola Estes'in Kurtlarla Koşan Kadınlar Kitabının, kadınlara iç seslerini dinlemeleri, sezgilerinin değerini anlamaları amacıyla ortaya koyduğu önermelerin feminist bir duruşla incelenmesidir. Tarih boyunca çeşitli sistemlerle ezilmiş, sosyal, bireysel varoluşları baskı altına alınmış kadınların yaratıcılıkları yok edilmiş, yok sayılmıştır. Estes, psikanalist olarak klinik çalışmalarını, biyolog olarak araştırma ve gözlemlerini, dünyanın farklı coğrafyalarından derlediği, masal, mit ve öykülerle harmanlayarak kadınların ruhsal derinliklerine doğru bir çözümleme yapmaktadır. Afrika'dan Balkanlar'a, Ortadoğu'dan Amerika'ya kadar geniş kültürel çalışmalardan elde edilmiş anlatımlarda kahramanlar, benzer arketipsel yapılar oluşturmaktadır. Estes, özgün olarak Vahşi Kadın arketipini tanıtmaktadır. Kadınların tüm yaşam çağlarında yoldaşı olan bu arketip, bir içses olarak kadınlara uyarılarda bulunmakta, tuzakları ve tehlikeleri görünür hale getirmektedir. Öte yandan Estes, kadınlar ve kurtların benzerliklerini ayrıntılı biçimde ortaya koymaktadır. Psikanaliz ve mitolojinin simgeselliğini, bilinçaltını, kolektif bilinçdışını, kadınların prenses ya da kraliçe olmadıkları, zorlu erginlenme süreçlerinden geçtikleri masal, mit ve öykülerde örneklendirmiştir. Anaerkinin ve anayanlılığın ataerkiye dönüşüne dair ipuçları bulunan eser, kadınların gelecek kuşaklara aktarabilecekleri kadim bilgiler taşımaktadır. Feminizme, kadınların kendi yaşamlarının kurucusu olmaları çağrısı ve yöntem önerileriyle değerli bir kültürel katkı sağlayan eser, mitolojiyi güncel sorunların anlaşılması için değerli bir başvuru kaynağı olarak sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the propositions put forth in Women Who Run With the Wolves by Clarissa Pinkola Estés with the intention that women should listen to their inner voice and to realize the meaning of their intuitions from a feminist perspective. Throughout history, creativity of women who have been oppressed by various systems and whose individual existence has been suppressed has been destroyed and ignored. Blending her clinical studies as a psychiatrist and her researches and observations as a biologist with fairy tales, myths and stories from all over the world, Estes makes analyses into the inner depths of women. In the expressions acquired from extensive cultural studies from Africa to the Balkans, from the Middle East to America, the heroes / heroines form similar archetypal structures. Estes originally depicts the Wild Woman archetype. Accompanying women throughout all their ages, this archetype gives warnings to them as an inner voice and makes traps and dangers apparent. Moreover, Estes reveals in detail the similarities between women and wolves. She exemplifies the figurativeness of psychoanalysis and mythology, subconscious and collective unconscious in the fairy tales, myths and stories in which women are neither princesses nor queens and go through though pubescence periods. The work having hints related to the transition from matriarchy to patriarchy contains archaic information that women can hand down to the next generations. Making a valuable cultural contribution to feminism with the call and methods for women to be the creators of their own lives, this work puts mythology as a precious reference guide to understand contemporary issues.