İkariin'in kırık iyileşmesi üzerine etkileri
The effects of Icariin on fracture healing
  1. Tez No: 533815
  2. Yazar: KAAN GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HALICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Femur kırığı, ikariin, kırık iyileşmesi, sıçan, Icariin, femur fracture, fracture healing, rat
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı ikariin'in lokal uygulamada kırık iyileşmesi üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Materyal Metod: 48 adet Sprague-Dawley cinsi sıçanın sağ ve sol femurlarında kırık oluşturuldu. Çalışma grubu olarak seçilen sağ tarafa lokal ikariin uygulanırken kontrol grubu olarak seçilen sol tarafa herhengi bir uygulama yapılmadı. Kırıklar intramedüller K teli ile tespit edildi. Sakrifikasyon yapılan hafta ve lokal uygulanan ikariin miktarına göre denekler sekizerli altı gruba ayrıldı. Bu gruplar İK3-2.5, İK3-10, İK3-25, İK6-2.5, İK6-10, İK6-25 olarak adlandırıldı. Çalışma grubunda kırık hattına 2.5mg, 10mg ve 25mg ikariin lokal olarak uygulandı. Deneklerin ilk yarısı üçüncü haftada, kalan yarısı altıncı haftada sakrifiye edildi. Sakrifikasyon öncesinde deneklerin femurlarının kemik mineral yoğunluk ölçümleri, radyolojik görüntüleme, kan örnekleri alınarak biyokimyasal inceleme (total glutatyon, glutatyon peroksidaz, MPO, SOD ve MDA) yapıldı. Sakrifikasyondan sonra sağ ve sol femurları alınarak histopatolojik inceleme yapıldı. Bulgular: Kırık iyileşmesi değerlendirmesinde kullanılan DEXA, radyolojik ve histopatolojik değerlere göre ikariin uygulanan femurlarda, kırık kaynama miktarları istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuştur (p0.05). Sonuç: Bu çalışma ile lokal olarak uygulanan ikariinin kırık kaynaması üzerine etkili olduğu ve bu etkinin uygulanan ikariinin miktarı ile artış gösterdiği tespit edilmiştir..
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this experimental study is to evaluate the effects of locally applied icariin on bone fracture healing on femur fractured rats which were fixed with Kischner wire. Materials and methods: In this study 48 Sprague-Dawley species rats were used. Righ and left femurs were fractured and icariin was applied locally to right side. Both fractured femurs were fixed with Kischner wire intramedullary. The enquetees were divided in to six groups according to scarification time and local applied dose. These groups were named as IC3-2.5, IC3-10, IC3-25, IC6-2.5, IC6-10, IC6-25. Right fractured femur was defined as study group, left one was control group. 2.5, 10 and 25mg icariin were applied locally at the study group. The first half of the rats were sacrified at 3rd week and the rest were at 6th week. Before sacrification both groups' radiological, biochemical and bone mineral danse were evaluated. After the scarification histopathological examination was performed. Results: Bone mineral density, radiological and histopathological values were statistically higher in icariin applied groups compared with the control groups (p0.05). Conclusion: This study showed that icariin has possitive effects on fracture healing and also this effect get prominent when used in higher doses and longer.