Sıçanlarda oluşturulan deneysel karaciğer iskemi-reperfüzyon hasarında icariinin koruyucu etkisinin araştırılması
Protective effects of icariin in experimental liver ischemia-reperfusion injury in rats investigation of the effect
  1. Tez No: 945447
  2. Yazar: KHAVAR RZA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN ATEŞ, DOÇ. DR. AKİLE ZENGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer İskemi Reperfüzyon, İcariin, Liver Ischemia Reperfusion, Icariin Supporting Institution: ESOGU Scientific Research Projects Coordination Unit
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
RZA, K. Sıçanlarda oluşturulan deneysel karaciğer iskemi-reperfüzyon hasarında icariinin koruyucu etkisinin araştırılması. Eskişehir Osmangazi Ünveristesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir,2025. Karaciğer iskemi-reperfüzyon hasarı karaciğer transplantasyonlarında kaçınılmaz olup, günümüzde hasarı azaltmaya yönelik farklı tedavi yöntemleri araştırılmaktadır. Çalışmamızda karaciğerde iskemi-reperfüzyon hasarı oluşturarak İcariinin koruyucu etkisini araştırdık. İcariinin karaciğer dışında farklı dokularda bir çok çalışmada iskemi-reperfüzyon hasarında koruyucu etkisi gösterilmiştir. Deney modelinde 32 adet Sprague Dawley cinsi erkek sıçan 4 gruba ayrıldı. Grup 1 (sham) sıçanlara laparotomi yapılarak kan ve karaciğer örnekleri alınarak sakrifiye edildi. Grup 2 sıçanların laparotomi sonrası portal ven ve hepatik arter bağlanarak karaciğerde 30 dk iskemi oluşturulduktan sonra 1 saat reperfuzyonun ardından karaciğer doku ve kan örnekleri alınarak sakrifiye edildi. Grup 3 ve 4 1 hafta boyunca 30 mg/kg dozdan icariin ekstraktı ile gavajla beslendi ardından laparotomi yapıldı portal ven ve hepatik arter bağlanarak karaciğerde 30 dk iskemi oluşturuldu ve daha sonra Grup 3, 1 saat reperfuzyon süresinin ardından karaciğer dokusu ve kan örnekleri alınarak sakrifiye edildi, Grup 4 ise 24 saat sonra örnekler alınarak sakrifiye edildi. Kan örneğinden AST, ALT ve LDH değerleri çalışıldı. Karaciğer doku örneklerinden TNF-α, IL-1, IL-6 ve MDA değerleri ELİSA yöntemi ile çalışıldı ve doku histopatolojik değişiklikleri ışık mikroskopunda incelendi. Sonuç olarak İcariin tedavisi uygulanan sıçanlarda herhangi tedavi verilmeyen İ/Rmodeli oluşturulan sıçanlara kıyasla AST-ALT, TNF-α, IL-1 β ve MDA düzeylerinde anlamlı düşüşlerin olması Karaciğer hasarını ve inflamasyonunu. azaltdığını gösterir. Aynı zamanda tedavi edilen sıçanlarda nekrotik hücre oranın, karyolizisin, vasküler konjesyonun ve hücresel imfiltrasyon oranının azalması da inflamasyonu azaltdığını göstererek İcariinin Karaciğer İskemi-Reperfüzyon Hasarı tedavisinde kullanılabileceğini düşündürmektedir. Ancak İcariinin klinik pratikde kullanılması için daha iler düzey çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
RZA, K. Investigation of the protective effect of icariin in experimental liver ischemia-reperfusion injury in rats. Eskisehir Osmangazi Unveristesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskisehir,2025. Liver ischemia-reperfusion injury is inevitable in liver transplantations and different treatment methods are currently being investigated to reduce the damage. In our study, we investigated the protective effect of Icariin by creating ischemia-reperfusion injury in the liver. The protective effect of Icariin in ischemia-reperfusion injury has been shown in many studies in different tissues other than the liver. In the experimental model, 32 male Sprague Dawley rats were divided into 4 groups. Group 1 (sham) rats were sacrificed by laparotomy and blood and liver samples were taken. After laparotomy, the portal vein and hepatic artery were ligated and ischemia was induced in the liver for 30 minutes and after 1 hour of reperfusion, liver tissue and blood samples were collected and sacrificed. Groups 3 and 4 were fed icariin extract at a dose of 30 mg/kg by gavage for 1 week, then laparotomy was performed, portal vein and hepatic artery were ligated and ischemia was induced in the liver for 30 min. After 1 h of reperfusion, liver tissue and blood samples were collected and sacrificed. AST, ALT and LDH levels were measured in blood samples. TNF-α, IL-1, IL-6 and MDA levels were determined by ELISA method in liver tissue samples and histopathologic changes were examined under light microscope. In conclusion, significant decreases in AST-ALT, TNF-α, IL-1 β and MDA levels in Icariin-treated rats compared to untreated I/R model rats indicate that Icariin treatment reduces liver damage and inflammation. At the same time, the decrease in necrotic cell ratio, karyolysis, vascular congestion and cellular infiltration rate in treated rats suggests that Icariin can be used in the treatment of Liver Ischemia-Reperfusion Injury by reducing inflammation. However, further studies are needed for the use of Icariin in clinical practice.