Koyun pnömonilerinde parainfluenza 3 (PI3) virüs varlığının immünohistokimyasal yöntemle araştırılması
Investigation of presene of parainfluenza 3 virüs with immunohistochemical staining method in sheep pneumonia
- Tez No: 533826
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ SELİM SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Histopatoloji, immünohistokimya, koyun, parainfluenza 3, pnömoni, Histopatholog, immünohistochemistry, parainfluenza 3, pneumonia, sheep
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu çalışmada Erzurum ilinde yetiştirilen ve mezbahada kesilen koyun akciğer örneklerinde histopatolojik ve immünohistokimyasal (IHC) boyama yöntemi ile PI3 virüs antijeninin varlığı ve yaygınlığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Örnekleri sağlamak için 2017 yılının Ağustos-Kasım ayları arasında mezbahaya gidilerek kesilen 1462 koyunun akciğerleri makroskobik olarak muayene edildi. Çalışmada toplam 100 adet pnömonili koyun akciğer örneği incelendi. Alınan pnömonili akciğer örneklerinin rutin histopatolojik ve immünohistokimyasal incelemeleri gerçekleştirildi. Bulgular: İncelenen akciğer örneklerinin histopatolojik muayeneleri sonucunda gözlenen pnömoniler; kataral-irinli bronkopnömoni, fibrinli bronkopnömoni, interstisyel pnömoni, granülamatöz pnömoni ve verminöz pnömoni olarak sınıflandırıldı. Sunulan çalışmada; incelenen örneklerde (n=100) %23 fibrinli bronkopnömoni, %14 kataral-irinli bronkopnömoni, %69 interstisyel pnömoni, %7 granülomatöz pnömoni, %19 verminöz pnömoni ve %6 oranında da pulmoner adenamatöz bulgusuna rastlandı. Birçok olguda iki veya üç tip pnömoninin birlikte bulunduğu gözlendi. Koyun akciğer örneklerinin IHC boyanmasında PI3 virüs antijen pozitifliği %19 oranında tespit edildi. IHC yönteminde pozitifliklere çoğunlukla alveoler makrofajlarda, bronş, bronşiyol ve alveol epitel hücreleri stoplazmasında rastlanıldı. Sonuç: Araştırma bulguları değerlendirildiğinde; Erzurum ilinde koyunlarda PI3 virüsün prevalansı immünohistokimyasal metotla %19 olarak belirlenmiş ve genellikle etkenlerin alveolar makrofaj, bronş, bronşiol, alveoler ve bronş bez epitel hücrelerine yerleşim gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine the presence and prevalence of PI3 virüs antigen with histopathological and immünohistochemical (IHC) staining methods in sheep lung samples cut in slaughter in Erzurum province Materials and Method: Between August and November 2017, 1462 sheep were cut to in the slaughterhouse and their lungs were examined macroscopically. In total 100 of the lung samples with pneumonia were examined. Routine histopathological and immünohistochemical staining of the collected lung tissues with pneumonia were performed. Results: As a result of macroscopic and histopathological examinations of the lung samples; catarrhal-prulent bronchopneumonia, fibrin bronchopneumonia, interstitial pneumonia, granulomatous pneumonia and verminous pneumonia observed. Pneumonia observed as a result of macroscopic and histopathological examination of the lung samples were classified as; catarrhal-prulent bronchopneumonia, fibrinous bronchopneumonia, interstitial pneumonia, granulomatous pneumonia and verminous pneumonia. In the present study; in the examined samples (n = 100), 23% fibrin bronchopneumonia, 14% catarrhal-irin bronchopneumonia, 69% interstitial pneumonia, 7% granulomatous pneumonia, 19% verminous pneumonia and 6% pulmonary adenomatous findings were found. Two or three types of pneumonia were observed in many some same cases. PI3 virüs antigen positivity in IHC staining of sheep lung samples was found 19%. In the IHC method, to positivities were found mostly in alveolar macrophages, in the cytoplasma of bronchial, bronchiol and alveolar epithelial cells. Conclusion: As a result of the research findings, the prevalence of PI3 virüs in sheep was determined as 19% in Erzurum province by immünohistochemical method and it was determined that the agents were generally located in the alveolar macrophages, bronchial, bronchiol, alveolar and bronchial epithelial cells.