RF magnetron saçtırma yöntemi ile üretilen SmCo5 filmlerin yapısal, mekanik ve manyetik özellikleri ve süper iletken kalıcıanahtar uygulaması
Structural, mechanical and magnetic properties of SmCo5 films produced by RF magnetron sputtering technique and superconducting permanent switch application
  1. Tez No: 533971
  2. Yazar: MEHMET KURU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SERDAR ÖNSES
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Metallurgical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: SmCo5 manyetik ince film, RF magnetron saçtırma yöntemi, Nano sertlik, Süperiletken kalıcı anahtar, SmCo5 magnetic thin film, RF magnetron sputtering technique, Nano hardness, Superconducting permanent switch
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu tez çalışmasında RF magnetron saçtırma yöntemi ile üretilen SmCo5 manyetik ince filmlerin ısıl işlem sıcaklığının yapısal, morfolojik, nano-mekanik ve manyetik özellikler üzerindeki etkisi incelenmiştir. Oda sıcaklığında Si (100) altlık üzerine kaplanan SmCo5 ince filmlere argon ortamında 400oC, 500oC, 600oC ve 700oC sıcaklıklarda ısıl işlem uygulanmıştır. Bu filmlerin yapısal, morfolojik ve mekanik özellikleri sırasıyla, geliş açılı X ışını kırınım deseni (GIXRD), atomik kuvvet mikroskobu (AFM), taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve nano çentik yöntemleri ile incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, oda sıcaklığında kaplanan numunelerin amorf yapıda olduğu, uygulanan ısıl işlem ile hem kristallik hem de tane boyutunun arttığı bulunmuştur. Ayrıca, artan ısıl işlem sıcaklığı ile nanosertlik ve elastik modülünün azaldığı gözlenmiştir. Farklı sıcaklıklardaki ısıl işlemler sonucunda filmlerde oluşan manyetik faz bölgelerinin değişimi manyetik kuvvet mikroskobu (MFM) ile görüntülenmiş ve manyetik özelliklerini belirlemek için histerezis eğrileri, süperiletken kuantum girişim cihazı (SQUID) kullanılarak incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar ışığında en iyi manyetik özellik gösteren sıcaklık belirlenerek, süperiletken kalıcı anahtar uygulaması için manyetik altyapıyı oluşturacak değerlerin belirlenmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the influence of annealing temperature on structural, morphological, nanomechanical and magnetic properties of SmCo5 thin films, which was produced by RF magnetron sputtering technique, was investigated. SmCo5 thin films were grown on a Si (100) substrate at room temperature, and subsequently annealed at 400°C, 500°C, 600°C, and 700°C in an argon atmosphere. Structural, morphological and nanomechanical properties of SmCo5 thin films were examined using the grazing incident Xray diffraction (GIXRD), atomic force microscopy (AFM), scanning electron microscopy (SEM) and nano indentation techniques. Results showed that the asdeposited SmCo5 thin films had a polycrystalline structure. Following the heat treatment, both crystallite and grain sizes increased, and thin film crystallinity improved. Also, nano hardness and reduced elastic modulus values decreased with the increasing annealing temperature. As a result of the heat treatment at different temperatures, the magnetic phase regions in the films were visualized by magnetic force microscopy (MFM) and the hysteresis curves were determined using the superconducting quantum interference device (SQUID) to determine their magnetic properties. In the light of the results obtained, the best magnetic property temperature was determined, and it was aimed to determine the magnetic infrastructure for the superconductor permanent switch application.