Psychology on the axis of epistemology
Epistemoloji ekseninde psikoloji
- Tez No: 53400
- Danışmanlar: PROF.DR. AKIN ERGÜDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Psikoloji, Philosophy, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Epistemoloji, Psikoloji, Psikolojik Açıklamalar, Araştırma Düzeyleri, Epistemology, Psychology, Psychological Explanations, Levels of Investigation
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
IV öz epistemoloji ekseninde psikoloji DÜZEN, N. Ekrem Yüksek Lisans, Felsefe Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Akın ERGÜDEN Şubat, 1996, 73 sayfa Bu çalışmada, çağdaş bilişsel psikolojinin felsefi temelleri epistemoloji açısından incelenmiştir. Psikolojinin epistemoloji karşısındaki konumunun diğer disiplinlere göre daha eleştirel olarak sorgulandığı gözlenmiştir. Bu çerçevede psikoljinin, bilişsel sistemi inceleme ve açıklama çabası sırasında“zihin-beden ayrımı”ve“bilginin temelleri”konularına yönelik eğilimleri olup olmadığı tartışılmıştır. Ayrıca, psikolojik açıklama ile epistemolojik haklılaştırma arasındaki ilişkiler tartışılmıştır. Psikolojik açıklamaların yapısı“epistemolojiyi doğallaştırma”ve“güvenilir bilişsel süreçler”kavramları aracılığıyla ele alınmıştır. Kendi bütünlükleri içinde değerlendirilen bu iki bağımsız alanın olası karşılıklı katkıları araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT PSYCHOLOGY ON THE AXIS OF EPISTEMOLOGY DÜZEN, N. Ekrem M.S. in Philosophy-Logic-Philosophy of Science Supervisor: Prof.Dr. Alan Ergüden February, 1996, 73 pages Philosophical bases of contemporary cognitive psychology from the standpoint of epistemology were investigated. The status of psychology with respect to epistemology was observed to be questioned more critically than any other scientific discipline. Within this scope, the question whether psychology has a genuine appeal to the issues of“mind-body distinction”and“foundations of knowledge”in its endeavor to examine and explain the human cognitive system was addressed. Also, the relationship of psychological explanations to epistemological justification was discussed. The structure of psychological explanations was examined via notions of“naturalizing epistemology”and“reliable cognitive processes.”Reciprocal contributions of these two independent disciplines were inspected while considering each field in its own right.