İslam öncesi Türklerde spor kültürü
Pre-Islamic Turks sports culture
  1. Tez No: 534025
  2. Yazar: ONUR YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Tarih, Sports, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türkler, spor, sportif faaliyetler, Türk kültürü, Turks, sport, sporting activities, Turkish culture
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
Türkler, tarih sahnesine çıktıkları andan itibaren savaşçı ve teşkilatçı özellikleriyle ön plana çıkan ve kendisinden söz ettiren bir millet olmuştur. Kuşkusuz bu durumun oluşmasında siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel olmak üzere çeşitli sebepler bulunmaktadır. İslam öncesi Türk toplumlarının gündelik yaşamın bir öğesi durumunda bulunan spor, onların bu savaşçı ve teşkilatçı yeteneklerinin ortaya çıkmasını ve gelişmesini sağlamıştır. Bu hem toplum içerisinde yer alan yetenekli kişilerin keşfedilmesine, hem de bireylerin birbirleriyle olan ilişkilerin daha da artmasına olanak tanımıştır. Zira yaşadıkları coğrafya ve hayat tarzı Türklerin karşılaşabilecekleri zor durumlara karşı hazır bulunmalarını gerektirmektedir. Bunu için de sportif faaliyetleri yaşamlarının vazgeçilmez bir öğesi hâline getirmişlerdir. Bu faaliyetleri yapmalarındaki temel gaye çoğu zaman savaşa ve ava karşı bir ön hazırlık olsa da, zamanla bu faaliyetler birer eğlence ve merasim aracına dönüşerek kuralları ve geleneği olan milli spor dalları hâline gelmişlerdir.
Özet (Çeviri)
SPORTS CULTURE IN PRE-ISLAMIC TURKS ABSTRACT The Turks have become a nation that has left its mark with its warrior and organizational characteristics. Undoubtedly, there are various reasons such as political, social, economic and cultural. The sport, which is an element of the daily life of pre-Islamic Turkish societies, has led to the emergence and development of these warrior and organizational skills. This has enabled both the discovery of talented individuals in society and it allowed individuals to increase relations with one another. Because their geography and lifestyle required Turks to be ready to face difficult situations. For this reason, sporting activities have become an indispensable element of their lives. Although the basic purpose of doing these activities is often a preparation against war and hunting, in the course of time these activities turned into entertainment and ceremonial vehicles and became national sports branches with rules and tradition.