Okul öncesi eğitimi alan çocuklarda teknoloji kullanımı ve sosyal becerilerin bazı değişkenler açısından incelenmesi
Investigation of technology usage and social skills from the standpoint of some variables on pre-school children
- Tez No: 534031
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLA ÇAĞLAR, DR. ÖĞR. ÜYESİ SERPİL PEKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Teknoloji, Teknoloji Kullanımı, Sosyal Beceri, Pre-school Education, Technology, Technology Usage, Social Skill
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu araştırmada okul öncesi eğitime devam eden 4-6 yaş grubu çocukların teknoloji kullanımı ile sosyal becerileri düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır.2015-2016 eğitim öğretim yılında Amasya il merkezinde yer alan bağımsız resmi anaokullarına devam eden 330 çocuk, ebeveynleri ve öğretmenleri ile çalışmalar yürütülmüştür. Örneklem grubunun belirlenmesinde Uygun Örneklem yöntemi kullanılmıştır. Araştırma, Nicel araştırma yöntemlerinden İlişkisel Tarama modelinde yürütülmüştür. Araştırma kapsamında veri toplama araçları olarak, ebeveynlere“Okul Öncesi Çağındaki Çocukların Teknoloji Kullanımı Hakkındaki Ebeveyn Görüşleri Anketi”ve öğretmenlere ise“Sosyal Becerileri Değerlendirme Ölçeği”uygulanmıştır. Veri toplama araçları eş zamanlı olarak veli ve öğretmenlere sunulmuştur. Veri toplama süreci sonucunda 298 çocuk için tamamen doldurulmuş olan formlar incelenmeye alınmıştır. Elde edilen veriler SPSS 18 paket programında analiz edilmiştir. Verilerin analizinde, çeşitli demografik değişkenlere göre çocukların sosyal beceri düzeyleri ve teknoloji kullanım düzeyleri açısından gruplar arasında oluşan farkların istatistiksel açıdan anlamlılığının test edilebilmesi için Kruskall-Wallis testi; oluşan anlamlı farklılıkların hangi gruplar arasında meydana geldiğinin belirlenebilmesi için Mann-Whitney U testi uygulanmıştır. Bazı dikkat çeken bulgular incelendiğinde, okul öncesi eğitime devam eden çocukların sosyal beceri düzeylerinin yüksek olduğu, bununla birlikte teknolojik kullanım düzeylerinin orta düzeyde olduğu görülmektedir. Tüm yaş grupları açısından cinsiyete göre, kişiler arası beceriler, dinleme becerileri, görevleri tamamlama becerileri ve sosyal beceri ölçeği toplam puan bazında kız çocukları lehine istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu görülmüştür. Yaş gruplarına göre, kişiler arası beceriler, sözel açıklama becerisi ve görevleri tamamlama becerisi açısından 6 yaş grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Baba eğitim seviyesine göre, dinleme becerileri açısından, babaları üniversite mezunu olan çocuklar lehine; anne eğitim seviyesine göre ise kendini kontrol etme becerileri açısından anneleri üniversite mezunu olan çocuklar lehine istatistiksel olarak anlamlı fark ortaya çıkmıştır. Çocukların okul öncesi eğitime devam etme sürelerindeki artış ile birlikte ebeveynlerin teknolojinin faydalı olduğu yönündeki görüşlerinin ağır bastığı görülmektedir. Anne ve baba eğitim seviyelerinin yükselmesi ile birlikte teknolojinin çocuklar için zararlı olduğu fikrinin arttığı görülmektedir. Bu bulgulardan yola çıkarak, okul öncesi dönemdeki erkek çocuklar sosyal becerilerin geliştirilmesine yönelik olarak hazırlanan etkinlikler açısından teşvik edilebilir. Okul öncesi dönemde çocuğu olan velilere teknoloji kullanımı, teknolojinin faydaları ve zararları ile ilgili eğitimler verilebilir, rehberlik edilebilir. Bu çalışma boylamsal çalışmalarla tekrarlanabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the levels of technology usage and social skills of children aged between 4 and 6 in pre-school education in terms of some variables. In the 2015-2016 Academic year, Studies on 330 children attending formal kindergartens located in Amasya city center were carried out with the help of their teachers and parents. Convenient sampling method was used to determining the sampling group. The research was conducted in the Relational Screenning model of quantitative research methods. In the scope of the research,“Parental Opinion Survey on the Use of Technology by Children in Pre-School Age”were offered to parents and“Social Skills Assessment Scale”were applied to teachers as data collection tools. Data collection tools were offered to parents and teachers simultaneously. As a result of the data collection process, completely filled out forms by 298 children were taken into consideration. The obtained data were analyzed by SPSS 18 software. In the analysis of the data, Kruskall-Wallis test was used to test the mean difference between the groups in terms of social skill levels and technology usage levels of children for various demographic variables; Mann-Whitney U test was used to determine the groups in which the significant differences occurred. When some outstanding findings are examined, it is seen that the social skills level of the children who are in pre-school education settings is high and the level of technological use is moderate. In terms of all age groups, according to gender, interpersonal skills, listening abilities, ability to complete tasks and social skills scale were found to be statistically significant in favor of girls for total score. According to age groups, interpersonal skills, verbal explanatory skill and ability to complete tasks were found to be statistically significant in favor of the 6-year-old group. According to fathers' level of education, there was a statistically significant difference in terms of listening skills in favor of the children whose fathers were graduate from university.according to mothers' level of education, there was a statistically significant difference in terms of the ability to control oneself in favor of the children mothers were graduate from universty. In company with the increase in the duration of pre-school education for children, the views of parents about the usefulness of technology seems to predominate. With the rise of parents' level of education, the idea that technology is harmful for children seems to increase. Considering these findings, boys in the preschool period should be encouraged in terms of activities designed to develop social skills. Trainings about the use of technology, advantages and disadvantages of technology should be offered to the parents who have children in preschool period and they should guided. This study can be repeated with longitudinal studies.