Okul öncesi öğretmenlerinin teknolojik pedagojik alan bilgileri ile teknoloji özyeterlikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The examination of preschool teachers' technological pedagogical content knowledge and technology self-efficacy
- Tez No: 906588
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAZİYE GÜNAY BİLALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Teknolojik pedagojik alan bilgisi, öz yeterlik, teknolojik öz yeterlik, okul öncesi eğitimi, teknoloji, Technological pedagogical content knowledge, self-efficacy, technological self-efficacy, preschool education, technology
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Günümüzde teknoloji, çocukların yaş ve gelişimleri göz önünde bulundurularak, zengin içerikli bir materyal olarak eğitimde kullanılabilmektedir. Bu çalışma, okul öncesi öğretmenlerinin teknolojik pedagojik alan bilgisi (TPAB) ile teknoloji öz yeterlikleri arasındaki ilişkinin incelenmesini amaçlamaktadır. Teknolojik cihazlarla sürekli etkileşim halinde olan günümüz çocukları için, öğretmenlerin bu teknolojileri eğitimde etkili bir şekilde kullanabilme becerileri büyük önem taşımaktadır. Okul öncesi öğretmenlerinin teknolojiyi eğitimde doğru kullanımı, eğitim sürecinin kalitesini ve verimliliğini artırabilmektedir. Bu araştırma, 2023-2024 eğitim öğretim yılında Bursa'da çalışan 285 okul öncesi öğretmeni üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma ilişkisel tarama modelinde desenlenmiş olup Kişisel Bilgiler Formu, Hizmet İçi Okul Öncesi Öğretmenlerinin Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi (TPAB) Ölçeği ve Eğitimde Teknoloji Kullanımı Öz yeterlik Ölçeği (ETKÖ) aracılığıyla veriler elde edilmiştir. Araştırmanın bulguları, okul öncesi öğretmenlerinin TPAB'nin öğretmenlerin teknoloji kullanım özyeterliliklerini %28 oranında yordadığını ve istatistiksel olarak aralarında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişkinin olduğunu ortaya koymaktadır. Araştırmanın sonuçları öğretmenlerin teknolojiye olan yaklaşımlarının ve bu teknolojileri eğitim süreçlerine entegre etme yeteneklerinin, öz yeterlik düzeylerini artırdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, technology can be used in education as a material with rich content, taking into account the age and development of children. This study aims to examine the relationship between preschool teachers' technological pedagogical content knowledge (TPACK) and technology self-efficacy. For today's children who are constantly interacting with technological devices, teachers' ability to use these technologies effectively in education is of great importance. Preschool teachers' correct use of technology in education can increase the quality and efficiency of the educational process. This study was conducted on 285 preschool teachers working in Bursa in the 2023-2024 academic year. The research was designed in relational survey model and data were obtained through Personal Information Form, In-Service Preschool Teachers' Technological Pedagogical and Knowledge (TPACK) Scale and Self-Efficacy Scale for Using Technology in Education (TESS). The findings of the study revealed that preschool teachers'TPACK predicted teachers' technology use self-efficacy by 28% and there was a statistically positive and moderately significant relationship between them. The results of the study show that teachers' approaches to technology and their ability to integrate these technologies into educational processes increase their self-efficacy levels.