Employment of women in Turkish manufacturing industry
Türk imalat sanayiinde kadın istihdamı
- Tez No: 53404
- Danışmanlar: PROF.DR. ZEHRA KASNAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Yoğunlaşma, Ayrımcılık, Cinsiyet Ayrımı, Kadının marjinalleşmesi, Kadınlaşma. VI, Gender, Concentration, Discrimination, Gender Segregation, Female Marginalisation, Feminisation IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
öz TÜRK İMALAT SANAYİİNDE KADIN İSTİHDAMI Dikbayır, Gülfer Yüksek Lisans Tezi, Kadın Çalışmaları Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. E. Zehra Kasnakoğlu Temmuz 1996, 120 sayfa Bu çalışma, imalat sanayiinde kadınların yoğunlaştığı sektörlerin özelliklerini belirlemeyi amaçlamaktadır. İmalat sanayiinde kadın istihdamının % 80'den fazlasının iki sektörde yoğunlaştığı belirlenmiştir. Bunlar, 'gıda, içki, tütün' ve 'dokuma, giyim eşyası ve tekstil' sektörleridir, özellikle kamu sektöründe 'kimya, petrol ve plastik ürünleri* sektöründe kadınların üst düzey teknik personel olarak istihdamı daha yaygın görünürken, bu iki sektörde kadınlar genellikle vasıfsız işçi olarak istihdam edilir. 'Metal eşya, makine ve teçhizat' sektöründe de kadınların kamu sektöründe üst düzey ve orta düzey teknik personel olarak istihdam edilmesi daha yaygındır. Kadınların üst düzeyde nitelikli olarak istihdamı 'erkek egemenliğindeki' sektörlerde gözlemlenir.Regresyon analizinde, kişi başına düşen toplam çevirici güç kapasitesinin ihracatın üretime oranı ile birlikte, kadının bir sektördeki oranım açıklayıcılığının fazla olduğu gözlenmektedir. Bir sektörün vasıf gereksinimi, istatistiksel olarak diğer değişkenler kadar anlamlı olmamakla birlikte, beklendiği gibi kadınların oram üzerinde negatif bir etkiye sahiptir. İmalat sanayiinde 'kadın egemenliğindeki' sektörler düşük teknolojik kapasiteye sahip, ihracatı yüksek olan sektörler olarak bulunmuştur. Bu sektörlerin emek yoğun sektörler olduğu gözlemlenmiştir. İstihdamda cinsiyet ayrımının kadınlarla erkekler arasında, çalışma koşullarında farklılık ve kazanç farklılaşması bakımından önemli sonuçlan olduğundan kadınların ve erkeklerin farklı sektörlere ayrılmasının önüne geçmek için, istihdamda kadınlara karşı ayrımcılık yapmayan politikaların uygulanması ve özel yaşamda olduğu kadar kamuda da cinsiyete dayalı değerlerin ve görüşlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EMPLOYMENT OF WOMEN IN TURKISH MANUFACTURING INDUSTRY Dikbayır, Gülfer M.S., Department of Gender and Women's Studies Supervisor: Prof. Dr. E. Zehra Kasnakoğlu July 1996, 120 pages This study aims to determine the characteristics of sectors where women are concentrated in the Manufacturing Industry. It is found that more than 80 % of women's employment in the manufacturing industry is concentrated in two sectors. These are 'food, beverages and tobacco' and 'textile, wearing apparel and leather' sectors. Women are generally employed as unskilled worker in these two sectors while women's employment in 'chemicals, petroleum and plastic products' sector as high level technical personnel, especially in public sector seems to be more pronounced. In 'metal products, machinery and equipment' sector as well employment of women as high and medium level technical personnel is more pronounced in public sector. Women's employment at high levels of qualification is observed in 'male dominated' sectors. inIn the regression analysis it is observed that total capacity of power equipment per worker together with the ratio of exports to output proves to be a good estimator of women's share in a sector. Skill requirement of a sector, although statistically not as significiant as other variables, has a negative effect on women's share as conjectured. 'Female dominated' sectors of the manufacturing industry are found to have low level of technological capacity and high level of export performance. The sectors are observed to be labour intensive. Implementation of policies which do not discriminate against women in employment and elimination of gender stereotyped values and opinions in public as well as private life are needed to overcome segregation of women and men in different sectors, since gender segregation in employment has important implications concerning differences in working conditions as well as earning differentials between men and women.