Sanayi devrimleri sürecinde kadın istihdamı ve iktisadi gelişme: Türkiye özelinde bir inceleme
Female employment and economic development in the process of industrial revolutions: A rewiew specific to Turkey
- Tez No: 767072
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN ALTUN ADA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet Eşitsizliği, Kadın İstihdamı, Sanayi Devrimleri, Teknoloji, Toplumsal Cinsiyet Rolleri, Gender Inequality, Gender Roles, Industrial Revolutions, Technology, Women's Employment
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Geçmişten günümüze sanayileşme süreci dört aşamada gerçekleşmiştir. 18. yüzyılın sonlarına doğru buhar makinesinin icat edilmesiyle Birinci Sanayi Devrimi gerçekleşmiş ve üretim faaliyetleri fabrikalara taşınmıştır. İkinci Sanayi Devrimi'yle birlikte üretimde elektrik sistemleri kullanılmaya başlanmış ve seri üretim ortaya çıkmıştır. Tüm bu gelişmeleri takiben, elektronik ve bilgisayar teknolojisinin gelişmesiyle üretimde otomasyonun sağlandığı dönem ise Üçüncü Sanayi Devrimi ile olmuştur. Teknolojinin gelişmesi ve üretimde akıllı makinelerin kullanılmaya başladığı dönem ise Dördüncü Sanayi Devrimidir. Her sanayi devrimi yaşandığı dönem itibariyle sosyal ve ekonomik dönüşümleri beraberinde getirmekle birlikte işgücü piyasalarını etkilemiş ve kadın işgücü için önemli bir dönüm noktası olmuştur. Bu doğrultuda kadınların işçi statüsüyle çalışma hayatına dahil olmaları da sanayi devrimi ile gerçekleşmiştir. Bu çalışmanın amacı, sanayi devrimleri sürecinde kadın istihdamının gelişimini ele almak; özelde Türkiye'de kadının çalışma hayatındaki durumunu ve kadın istihdamının iktisadi gelişmeye olan katkısını kaynak taraması ve istatistiki veriler ile incelemektir. Gelişen teknoloji ile birlikte ortaya çıkan yeni meslek grupları çerçevesinde kadının ekonomideki önemini açıklamaktır. Çalışma; tarihsel süreçte sanayi devrimlerini, kadın istihdamı gelişimini açıklayabilmek saiki ile ele almaktadır. Çalışmada, iktisadi gelişme açısından kadın istihdamının önemli olduğu fakat uygulanan politikaların kadın istihdamını istenilen düzeyde arttıramadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu doğrultuda cinsiyet eşitsizliğine ve kadın istihdamına yönelik politikaların geliştirilmesi gerektiği belirtilerek, kadının mevcut ve yeni meslek gruplarına dahil olabilmesi adına politika önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The industrialization process has gone through four stages from the past to the present. The First Industrial Revolution began with the development of the steam engine at the end of the 18th century, which resulted in the relocation of production operations into factories. With the Second Industrial Revolution, electrical systems began to be used in production and mass production emerged. Following all these developments, the period of automation in production with the development of electronics and computer technology was with the Third Industrial Revolution. The Fourth Industrial Revolution occurred when technology advanced and intelligent machines began to be used in manufacturing. Each industrial revolution brought social and economic change to the era in which it occurred, but it also had an effect on the labor market and marked a pivotal moment for women in the workforce. The industrial revolution paved the way for women's entry into the industry and advancement to worker status in this regard. The aim of this study is to address the development of women's employment during the industrial revolutions and specifically to examine the situation of women in working life in Turkey and the contribution of women's employment to economic development with a literature review and statistical data. It is to explain the importance of women in the economy within the framework of new occupational groups emerging with the developing technology. The study examines the historical process of the industrial revolutions in an effort to explain how women's employment has evolved. In the study, it was concluded that women's employment is important in terms of economic development, but the policies implemented cannot increase women's employment at the desired level. It was stated in this direction that policies for gender inequality and women's employment should be developed, and policy recommendations were made to include women in existing and new occupational groups.