Measuring export diversification in Turkey over time
Türkiye'deki ihracat çeşitlemesinin zaman içindeki değişiminin ölçülmesi
  1. Tez No: 53405
  2. Yazar: BANU ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜZİN ERLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Turkish Economy, Exports, Exports Diversification. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
öz. TÜRKİYE'DE İHRACAT ÇEŞİTLEMESİ?» ZAMAN İÇİNDEKİ DE?İŞİMİNİN ÖLÇÜLMESİ Şahın, Banu Yüksek Lisans, iktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Doc. Dr. Güzin Erlat Haziran 1996, 48 sayfa Bu çalışmanın esas amacı, ihracat artışı ve ekonomik büyüme gözlemlenen dönemlerde ihracat kompozisyonunda gerçekleşen değişiklikleri ölçmektir. Bu ölçümler, ilk olarak, belirlenen inceleme döneminde ihracat sektörlerinin“geleneksel”ve“geleneksel olmayan”sektörler olarak sınıflandırılması ve ikinci olarak, yine aynı dönem boyunca ihracat kompozisyonu çeşitlemesinin ne derecede gözlemlendiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Ele alınan dönem 1969-1993 yıllan arasındadır.Sözü edilen sonuçlar aşağıdaki gibidir (a) Geienekseilik endeksi baz alınarak yapmış olduğumuz sınıflandırma, hammadde ve ikincil ürünlerin geleneksel, imalat sanayii ürünlerinin geleneksel olmayan olarak tanımlandığı bilinen sınıflandırmaya büyük ölçüde uymaktadır. (b)Yapısal değişiklik üzerine yapılan ölçümler iki ihracat çeşitlemesi dönemi ortaya koymaktadır. Bu dönemlerin ilki 1970-1973, ikincisi ise 1980-1986 yıllan arasındadır. İki dönem de IMF destekli stabilizasyon programını gerektiren kriz dönemlerini izlemektedir. Ancak, ikincisi ayrıca büyüme politikasında ihracata dayalı büyümeye geçici ve ihracat büyümesine yönelik bir değişikliği içermektedir. Anahtar Kelimeler. Türk Ekonomisi, İhracat, İhracat Çeşitlemesi. VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MEASURING EXPORT DIVERSIFICATION SN TURKEY OVER TIME Şahın, Banu M.S., Department of Economics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Güzin Erlat June 1996, 48 pages The focus of this study is the measurement of the changes in the composition of exports during periods of export expansion and economic growth. These measurements involved, first, the classification of export sectors as“traditional”and“nontraditional”over the period under study and second, the extent to which export composition moved from the dominance of a few sectors to increased diversification during the same period. The period in question is 1969-1993. IllOur conclusions are as follows: (a) Our classification based on a“traditionality index”conforms, to a great extent, with the conventional classification of identifying primary goods as“traditional”and manufactured goods as“non-traditional”. (b) All measures of structural change identify two episodes of export diversification. The first is the 1970-1973 period and the other is the 1980-1986 period. Both follow crises which lead to IMF-backed stabilization programs. The second, however, also involves a change in growth policy toward export- led growth and involves an expansion of exports.