Bir kültür coğrafyası araştırması: Teke yöresi Tahtacıları örneği
A survey of culturel geography : The case of Teke region Tahtacilari
- Tez No: 534045
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMALİ SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Teke Yöresi, Tahtacı Yerleşimleri, Tahtacı, İnanış ve Uygulamalar, Teke's Region, Tahtacı Residential, Tahtacı, Belief and Applications
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Kültür coğrafyası, beşerî coğrafyanın bir alt koludur. Bir coğrafyada yaşayan insanların, yaşadıkları bölgede karşılaştıkları coğrafi ögeleri kendi sahip oldukları kültürlerine göre anlamlandırmalarıdır. Her kültür, kendi değerleri ve değerlerini besleyen din, dil, tarih ve ekonomi gibi unsurlar ile öne çıkar. Söz konusu bu unsurların hepsi ile ve birbiri ile ilişkisi olduğu gibi coğrafya ile de yakından ilişkilidir. Pek çok unsurun farklı kültürlerde, birbirinden farklı anlamlar kazanması, o unsurların coğrafyaya göre değişkenlik göstermesinden kaynaklanır. Tarihin en eski devirlerinden itibaren insan topluluklarının hayat ve düşünme tarzlarının, sosyal aktivasyonlarının, tutum ve davranış şekillerinin yaşanılan coğrafya ile doğrudan ilişkili olduğu bilimsel bir veridir. Araştırma, dünyanın farklı bölgelerinde ortaya çıkan kültürel toplulukların meydana getirdiği kültür coğrafyalarının analiz edilmesi ilkesinden hareketle Teke Yöresi kültür coğrafyasının oluşmasına sebep olan özelliklerin tespit ve değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Bu araştırmada, verilerin tespiti aşamasında, katılım, gözlem ve mülakat yöntemleri uygulanmıştır. Bir saha araştırması olan araştırmanın konusu, Teke Yöresi'ndeki Tahtacı Köyleri'nin kültür coğrafyası açısından incelenmesidir. Araştırma sahası, Antalya'nın batı ilçelerinden Elmalı'nın Tekke ve Akçeniş; Finike'nin Gökbük, Çatallar ve Menevşelik; Kumluca'nın Toptaş, Beşikçi ve Hızırkahya Tahtacı Köyleri ile sınırlıdır. Araştırmanın kavramsal çerçevesi, Anadolu Aleviliği içinde yer alan Tahtacı Kimliğinin ortaya çıkardığı sosyo-kültürel değerleri saha araştırmasına dayalı coğrafi gözlem ve mülakatlarla ortaya koymak ve kültür coğrafyası açısından mekân-insan ilişkileri bağlamında irdelemektir. Araştırmanın en önemli bulgusu, Teke Yöresi coğrafyasındaki birçok uygulamanın diğer topluluklardakilerle benzerlik gösterdiği ve birçoğunun terk edildiği saptanmış yani aynı coğrafyada bulunmak, inanış ve uygulamalardaki farklılığı ortadan kaldırmıştır. Dini kimliklerinin etkisiyle dışa kapalı bir toplum karakteristiği sergileyen, Türkmen ve Alevilikleri genel kabul gören Tahtacıların, Tahtacı kimliğini Alevi kimliğinden üstün tuttukları, monogaminin tümüyle devam ettiği ve az da olsa egzogaminin görüldüğü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cultural geography is a subordinate of human geography. It is the way people interpret geographical things according to their own cultures. Every culture stands out with elements such as religion, language, history and economy which are their own values. In other words, They are related to all of these elements as well as closely related to geography. Many elements have different meanings in different cultures. It is due to the fact that the elements vary according to geography. From the earliest periods of history, it is a scientific fact that human communities' life and thinking styles, social activies, attitudes and behaviors are directly related to the geography in which they live. Our research aims to identify and evaluate the features that cause the formation of the Teke Region cultural geography based on the analysis of the cultural geographies brought about by the cultural societies emerging in different regions of the world. In this study, participation, observation and interview methods were applied for the determination of datas. The subject of the research, which is a field research, is to examine the Teke region from the perspective of cultural geography of the Tahtacı villagers.The research area is limited to the Tahtaqi Villagers. These villagers are Elmalı-Tekke and Akçeniş; Finike-Gökbük, Çatallar ve Menevşelik; Kumluca-Toptaş, Beşikçi ve Hızırkahya. The conceptual framework of the research is the socio-cultural values of the Tahtacı in the Anatolian Alewites. This thesis has been put forward by geographical observation based on field research and interviews. The most important finding of the research is that many applications in Teke Region geography are similar to those in other communities and most of them have been abandoned. That is, in the same geography, eliminated the differences in beliefs and practices among the people. It has been determined that the Tahtacans who exhibit an implicit society characteristics under the influence of their religious identities and whose Turkmen and Alawism are generally considered superior to the Alawi identify of Tahtacı, and that monogamine is completely continued and a little exogenous is seen.